Стотици жители от четири села в община Раковски се събраха тази сутрин на протест срещу дейността на депото за отпадъци край село Шишманци. Напрежението ескалира заради поредния пожар на сметището, който продължава вече трети ден. Въпреки че екипи на пожарната работят денонощно, няма яснота кога пожарът ще бъде потушен.

Шишманци, Раковски

Хората настояват за по-строг контрол върху работата на завода за преработка на отпадъци. Те са категорични, че от години са потърпевши от пожарите на депото.

Станка Георгиева: Искаме нещо да се оправи, защото то не може да се диша, има деца които са с дихателни нали, има с асми, стари хора възрастни, не можем да излизаме.
Магдалена Атанасова: Тази нощ в три часа се събуждаме и въпреки че са ни затворени прозорците, не се дишаше в стаята, в спалнята не се диша.

Кметът на община Раковски е изпратил сигнал до премиера с молба за помощ заради поредния пожар на депото.

Павел Гуджеров - кмет на община Раковски: Исканията ни за момента са за безопасна работа на завода, за повишаване мерките за охрана, повишаване мерките за сигурност, пожарна безопасност и в крайна сметка ако този завод не може да функционира безопасно - да, той трябва да бъде затворен.
Станка Георгиева: Да, естествено ще протестираме. Искаме или да се спрат тези неща, това е жива болест, микроби.

Управителят на завода заяви за БНТ, че голяма част от исканията на хората и кметовете вече са изпълнени.

Стоян Гидиков - управител на завода за отпадъци: Закупена е на територията на завода термокамера, монтирани са 4 броя камери за видеонаблюдението, което е директно към депото. В преговори сме с охранителна фирма, която персонално да охранява само депото.

До момента няма отклонения в чистотата на въздуха. Замерванията продължават и днес.

инж. Марияна Кондаклиева - РИОСВ - Пловдив: Мобилната станция ще остане тук на място докато се ликвидира пожарът.

Протестите на хората ще продължат и в следващите дни.