Жителите на Перущица ще протестират в събота срещу драстичното увеличение на такса смет. С решение на общинския съвет таксата за битови отпадъци за 2018 година е повишена с 86 процента. Собствениците на имоти вече са получили известия с новите сметки, които смятат, че са непосилни за тях.

Перущица

В Перущица живеят около 5000 жители, като близо половината от тях не плащат данъци, тъй като обитават незаконни постройки. Така данъчното бреме за останалите нараства.

Димитър Мишев: "20 години градът върви назад, останаха 5000 жители от тях 50% са роми, мръсотията на всякъде е безобразна."
Вера Пош: "За мен не е нормално да има едно 80% увеличение от днеска за утре, за мен тия неща трябва да стават постепенно и бавно. Аз съм тука искам да си изразя моята гражданска позиция. В крайна сметка имам дете, имаме внук. Искам да живеем в нормален град."
Недялка: "Моята бележка миналата година беше 120 лева за нашата къща тази година е 216 лева, това е положението. 6-7 лева имам данък за къщата, всичко останало е смет параса, това е положението за нас. Аз нямам желание да го плащам, защото, първо, нямаме възможност - финансова, да го платя, за един път трудно става."

От Община Перущица обясниха, че за да възстановят разходите за услугите, които се предлагат на гражданите по сметосъбиране и сметоизвозване. Общинският съвет е увеличил местните такси и данъци с решение от декември миналата година.

Магдалена Божкова - директор Финанси: "Тази година след натрупани доста неразплатени задължения в размер на 48 хиляди лева, се наложи това драстично вдигане на такса смет с цел разплащане на неразплатените задължения."

Сметището в квартал "Запад" се почиства периодично, но скоро боклуците се натрупват отново, допълниха от Общината. Очаква се на протеста в събота да участват стотици жители на Перущица. Те ще решат дали да обжалват пред административния съд вдигането на такса битови отпадъци.