Протести и молитвени шествия организираха християните от протестантските и евангелистките църкви в София и няколко града в страната. Към тях се присъединиха и католиците. Те са недоволни от предложените промени в Закона за вероизповеданията, които въвеждат ограничения за финансирането на църквите, проповядването и разкриването на религиозни училища и университети.

София Силистра Бургас

София протестиращите представители на християнските Евангелистки църкви и вярващи католици се събраха на площада пред Народното събрание. Призоваха да не се приемат ограниченията за вероизповеданията, които предвиждат да проповядват само пастори и свещеници получили образованието си в България и единствено на български език.

Ива Михайлова, католичка: Защо един свещеник, българин, може в Рим да служи на български език в църква предоставено от Католическата църква, свещеникът поляк не може да служи на полски език за поляците в Католическата църква в центъра на София.
Приеха двата проекта за промени в Закона за вероизповеданията на първо четене

Приеха двата проекта за промени в Закона за вероизповеданията на първо четене

Парламентът прие на първо четене два проекта за промени в закони за вероизповеданията - единия внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС и втория от Обединените патри...

Според протестиращите промените в Закона водят до неравнопоставеност на вероизповеданията заради предвидените ограничения за отваряне на религиозни училища и университети.

Емил Неделчев, пастор Християнска протестантска църква - Силистра: Протестантите каквито сме ние, под един процент от обществото, нямаме право да отворим училище, а от друга страна трябва да представим диплома одобрена от държавата тоест ние сме абсолютно обречени да не съществуваме по тази логика.

Протестиращите в Силистра казаха, че изискването сградите и помещенията, в които проповядват да бъдат тяхна собственост и да са регистрирани като молитвени домове ограничава религиозната им свобода.

Протест имаше и в Бургас.