НОВИНИ

Протести след решението на Борис Джонсън да спре временно работата на парламента

Бурни реакции след решението на премиера Борис Джонсън да поиска спиране работата на парламента за повече от месец точно преди датата за напускане на Европейския съюз - 31 октомври. Хиляди излязоха на протести, а над един милион души подписаха онлайн петиция срещу решението.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:09, 29.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Гневни демонстранти се събраха пред сградата на парламента в Лондон, след като премиерът обяви намерението си и получи одобрението на кралицата да пусне парламента в принудителна ваканция за пет седмици. Точно преди историческия миг на напускане на Европейския съюз. За опозицията и протестиращите това е начин да попречи на депутатите да предотвратят излизане без сделка.

Наташа Ууд, протестираща: Без значение дали си от торите, от лейбъристите, за напускане или за оставане, би трябвало да си силно притеснен от това. Бясна съм. Това е отнемане на права, за които хората за воювали в много войни.

Премиерът Джонсън успокои, че ще има предостатъчно време за дебати по Брекзит, но опозицията яростно възропта срещу този ход, а лидерът на лейбъристите Джереми Корбин го нарече заплаха за демокрацията. Възмущение имаше и сред консерваторите

Филип Хамънд, бивш министър на финансите: Това е дълбоко недемократично. Във времена на национална криза, парламентът трябва да може да заседава.

Други консерватори обаче защитиха решението да премиера. За привържениците на Брекзит без сделка, това е шанс за напускане без повече отлагания и преговори.

Майкъл Гоув, министър: Премиерът беше ясен, че иска да използва новата парламентарна сесия, за да гарантира, че приоритетите на народа ще бъдат изпълнени.

Според плановете на Борис Джонсън, Уестминстър ще има общо десет дни, за да приеме каквото и да било законодателство, свързано с Брекзит. Заседанието след принудителната ваканция ще е на 14 октомври. Само три дни преди последния съвет на европейските лидери на тема Брекзит. Пред депутатите на теория остава възможността да попречат на премиера да изпълни плана си, но коментаторите са единодушни, че от вчера вероятността за Брекзит без сделка е нараснала още повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5,1 млн. лева ще е глобата за НАП заради теча на лични данни
5,1 млн. лева ще е глобата за НАП заради теча на лични данни
От свинефермата в Голямо Враново: При нас африканска чума няма
От свинефермата в Голямо Враново: При нас африканска чума няма