Масови протести срещу климатичните промени се проведоха днес в редица европейски столици. В Лондон група тийнейджъри проведоха емоционален протест на летище "Хийтроу".

Лондон

Пети ден бунтарите от „Екстинкт рибелиън“ огласяват улиците на Лондон. Блокирани и днес бяха мостът Ватерло и Оксфорд съркъс. Хиляди полицаи охраняваха демонстрацията и не допускаха случайни хора да се включат в нея.

Сред екоактивистите днес беше и актрисата Ема Томпсън. По думите ѝ, нейното поколение е предало днешните младежи, унищожавайки планетата.

Ема Томпсън, актриса: Тук сме на този малък остров на здравия разум. Щастлива съм, че мога да бъда тук и да кажа на всички вас - младите, че сте истинско вдъхновение.

А на летище Хийтроу група от 20-ина младежи проведе емоционален протест. С плакати "ние ли сме последното поколение?", тъжни песни и сълзи на очи, настояха правителството да обърне повече внимание на борбата с климатичните промени.

Въпреки заявката, че днес трафикът на летището ще бъде нарушен, това не се случи. Oт началото на протестите в Лондон, броят на арестуваните за нарушаване на обществения ред, е близо 500 души.

© БГНЕС

Париж

Арести имаше днес и в Париж. Активисти на "Грийнпийс" се събраха на места в бизнес квартала Дефанс и обявиха гражданско неподчинение срещу "Републиката на замърсителите".

Според френските активисти, президентът Макрон е в "токсичен съюз с най-замърсяващите мултинационални корпорации". Днешният протест е подготвян при пълна тайна, а участниците са получили смс-и с конкретните места едва часове по-рано.

Рим

Вдъхновителката на младежките протести Грета Тунберг днес се включи в шествието в Рим. 16-годишната екоактивистка не скри, че не харесва вниманието, което получава, но и че това би имало смисъл, ако каузата ѝ бъде чута.

Грета Тунберг, екоактивист: Всеки от нас може да направи промяна, макар и малка. Аз спрях да ям месо, спрях да летя със самолети, спрях да пазарувам с найлонови торби. Всяко нещо е от значение.

Сцената, от която говори малката Грета, беше захранвана с електричество, генерирано от 128 велосипеда, свързани към динамо и генератор.