НОВИНИ

Протести срещу корупцията във Валенсия

Хиляди испанци протестираха срещу корупцията във Валенсия.Недоволството беше предизвикано от така наречената афера Имелса.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:47, 08.02.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
протести корупцията валенсия


3000 души, според организаторите , излязоха по улиците на Валенсия и протестираха срещу корупцията сред управляващата десница. Престъпните схеми станаха известни за обществото през януари. Демонстрантите призоваха към "нулева толерантност" към корумпираните след скорошните арести на членове на Народната партия в автономната област Валенсия.Те обвиниха управляващите в отклоняване на обществени средства.Протестиращите се събраха пред дома на бившия кмет на Валенсия Рита Барбера и завършиха шествието си пред Върховния съд.

На 26 януари се проведе полицейска акция в рамките на раследване на мрежа за подкупи,включваща каметството на Валенсия, регионалното правителство и администрацията на едноименната провинция. 24 души бяха арестувани. Сред тях е бившият вече силен човек на Народната партия в провинцията Алфонсо Рус. Скандалът избухна през 2014 години с аудиозапис,в който се чува как Рус брои пари. Аферата беше наречена "Имелса" по името на общинска фирма на регионалната администрация, натоварена да ръководи дейността й по отношение на околната среда и горите.Смята се , че замесените в скандала са получавали комисионни срещу обществени поръчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Млад мъж загина при стрелба в центъра на Кърджали
​Млад мъж загина при стрелба в центъра на Кърджали
Ангела Меркел обсъжда бежанската криза в Турция
Ангела Меркел обсъжда бежанската криза в Турция