НОВИНИ

Протести срещу полицейско насилие в Мароко

В Мароко смъртта на продавач на риба на пазара в град Хосейна предизвика масови протести срещу полицейското насилие. Инцидентът напомни за началото на арабската пролет през 2011 - в Тунис бунтът започна от смъртта на продавач.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:29, 31.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Хиляди хора изпълниха улиците на столицата Рабат и още няколко града след призиви в социалните мрежи заради петъчния инцидент в северния град Хосейма. Там полицията, както твърдят местни сайтове, конфискувала стоката на Мухсин Фикри, защото нямал право по това време на годината да лоби риба меч.

Рибарят скочил в камиона за боклук да си върне рибата, и бил убит от устройството за компресиране на отпадъците. Мнозина приеха инцидента като полицейско насилие. Тъй като е станал в берберски етнически район, в протестите се включиха и активисти за защита на правата на берберите. Много хора се събраха и на погребението на Фикри.

- Този младеж се бореше за семейството си, за препитанието на близките.

За да успокои обстановката, ден след протестите крал Мохемед шести изпрати вътрешния министър при семейството на жертвата със съболезнования и инструкции виновните да бъдат наказани.

Мохамед Хасад -министър на вътрешните работи на Мароко: Негово величество не желае такива неща да се повтарят и затова поиска от мен задълбочено разследване, ще издирим отговорните.

През 2011-та арабската пролет в редица държави започна с подобен случай - смъртта на тунизийски продавач, който се замозапали, след като полицията конфискува стоката му. Мохамед Буазизи стана символ на борбата срещу авторитаризма, корупцията ,безработицата ,полицейския произвол. В Мароко също имаше протести, но с реформи властта на краля остана стабилна. Вълненията сега показват тлеещи проблеми и нежелание на обществото да мълчи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стаматов: Извинителната бележка е основният документ за извиняване на отсъствие
Стаматов: Извинителната бележка е основният документ за извиняване на отсъствие
Две катастрофи блокираха движението на булевард „Христо Ботев” в Русе
Две катастрофи блокираха движението на булевард „Христо Ботев” в Русе