Протести срещу високите цени на горивата и искания за по-високи доходи в няколко града в страната. Бензинът А-95 е поскъпнал с 10 стотинки само за месец, а за година скокът в цената е с 35 стотинки. При дизела поскъпването е с 12 стотинки за месец и с 40 стотинки за година. На някои места протестите бяха организирани в социалните мрежи от шофьори, в София - организатор на протеста беше синдикатът "Защита".

Граждани, организирани от Национален синдикат "Защита" протестираха пред Министерския съвет срещу поскъпването на горивата, което води до скок в цените на стоките. Затова настояват правителството да вземе мерки срещу обедняване на населението. Искат увеличение на минималната работна заплата от януари на 750 лв.

Красимир Митов, председател на синдикат "Защита": Това е само началото на протестите. Ние няма да се откажем от нашите искания. Ако искаме да вървим към Европа, минималната заплата трябва да се увеличи в близките години с минимум 200 лева.

В Пазарджик протестиращи обиколиха града с автомобилите и моторите си. Те бяха предупредени от полицията, че ако затворят кръстовища и улици ще бъдат глобени, защото шествието е незаконно, тъй като не е обявено предварително в общината.

В Стара Загора се организираха в социалните мрежи, за да изразят недоволството си. Тук цените на дизела и бензина са сред най-високите в страната , оттам се увеличават и разходите на домакинствата и бизнеса

Тодор Дойчев:В момента вдигаме цените, оборотът ни пада. По този начин моята заплата пада, в същото време ми се вдига цената на горивото и не мога да си покривам разходите.

Повече от трикилометрово задръстване предизвика автопротестът в Бургас, след като около 15 часа водачите спряха колите си пред един от големите магазини на входа на града за близо 15 мин. От фейсбук групата "Шофьори Бургас" са организирали протеста само за ден и половина. От Браншовата организация на таксиметровите шофьори поискаха цената на горивата да бъде най-много до 1.80, за да могат да изплащат колите, с които работят.

Снежана Никова, Браншова организация на таксиметровите шофьори: При себестойност на самата услуга 1.70 лв, ние караме на 1 лв, как се издържа.

Блокадата беше прекратена пет минути след пристигането на полицията и до проблеми не се стигна.

Петкова: Държавата не може да влияе върху цените на горивата

Петкова: Държавата не може да влияе върху цените на горивата

Според Българската петролна и газова асоциация единствената причина за скока на цените на горивата е повишаването на цената на суровия петрол на свето...