НОВИНИ

Протести срещу високите цени на горивата в цялата страна

Протести срещу високите цени на горивата и искания за по-високи доходи в няколко града в страната. Бензинът А-95 е поскъпнал с 10 стотинки само за месец, а за година скокът в цената е с 35 стотинки. При дизела поскъпването е с 12 стотинки за месец и с 40 стотинки за година. На някои места протестите бяха организирани в социалните мрежи от шофьори, в София - организатор на протеста беше синдикатът "Защита".

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:10, 27.10.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Граждани, организирани от Национален синдикат "Защита" протестираха пред Министерския съвет срещу поскъпването на горивата, което води до скок в цените на стоките. Затова настояват правителството да вземе мерки срещу обедняване на населението. Искат увеличение на минималната работна заплата от януари на 750 лв.

Красимир Митов, председател на синдикат "Защита": Това е само началото на протестите. Ние няма да се откажем от нашите искания. Ако искаме да вървим към Европа, минималната заплата трябва да се увеличи в близките години с минимум 200 лева.

В Пазарджик протестиращи обиколиха града с автомобилите и моторите си. Те бяха предупредени от полицията, че ако затворят кръстовища и улици ще бъдат глобени, защото шествието е незаконно, тъй като не е обявено предварително в общината.

В Стара Загора се организираха в социалните мрежи, за да изразят недоволството си. Тук цените на дизела и бензина са сред най-високите в страната , оттам се увеличават и разходите на домакинствата и бизнеса

Тодор Дойчев:В момента вдигаме цените, оборотът ни пада. По този начин моята заплата пада, в същото време ми се вдига цената на горивото и не мога да си покривам разходите.

Повече от трикилометрово задръстване предизвика автопротестът в Бургас, след като около 15 часа водачите спряха колите си пред един от големите магазини на входа на града за близо 15 мин. От фейсбук групата "Шофьори Бургас" са организирали протеста само за ден и половина. От Браншовата организация на таксиметровите шофьори поискаха цената на горивата да бъде най-много до 1.80, за да могат да изплащат колите, с които работят.

Снежана Никова, Браншова организация на таксиметровите шофьори: При себестойност на самата услуга 1.70 лв, ние караме на 1 лв, как се издържа.

Блокадата беше прекратена пет минути след пристигането на полицията и до проблеми не се стигна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали и щети след пожара над вилна зона Княжево
Няма пострадали и щети след пожара над вилна зона "Княжево"
Майки на деца с увреждания излязоха на пореден протест в София
Майки на деца с увреждания излязоха на пореден протест в София