НОВИНИ

Протести срещу проекта за трудова реформа във Франция

Париж посреща с нова вълна от протести влизането на законопроекта за трудова реформа в долната камара на парламента. Социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд се отказа от плановете за мащабни промени в законодателство, което има за цел да либерализира пазара на труда. Но това не намали недоволството на граждани и работодатели. Последният значим проект на Оланд като президент, изведе на протести най-много привърженици на левицата, на фона на и без това рекордно ниския му рейтинг.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:04, 03.05.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Група демонстранти посрещнаха с викове депутати пред Националната асамблея на Франция, докато стотици ученици, студенти и служители се готвеха за митинга срещу оспорваната трудова реформа.

Вкараха текста в Националната асамблея, сякаш не сме на улицата. Но това ни засяга, това е нашето бъдеще и настоящето на много работници.
Ще покажем, че няма да оставим този закон да мине. Искаме да се вдигне възможно най-голям шум в парламента. Ако законът мине, ще останем тук.

Реформата трябва да улесни наемането на служители на постоянни трудови договори, но има опасения, че ще улесни и уволненията. След два месеца на протести и раждане на движението Нощи на крак, правителството направи отстъпки.

Оспорваната от синдикатите мярка за таван на обезщетенията при неправомерни уволнения отпадна, но това разгневи работодателите. Общественото недоверие е обяснимо. Франция преживява икономически растеж след години на стагнация, но това засега не влияе сериозно на рекордно високата безработица.

Брюно Дюкудр, Френска икономическа обсерватория: Подобрението през последните тримесечия не се усеща от домакинствата, защото ситуацията беше много влошена. От 2008 г. се натрупаха над един милион безработни.

В парламента също се очертава съпротива срещу законопроекта заради разногласия сред лявото мнозинство. Министърът на труда Мириам ел Комри призна, че за приемането му не достигат около 40 гласа. Провалът би нанесъл удар на президента Франсоа Оланд - една година преди президентските избори във Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Публикуваха доклада на Аликс Партнърс за КТБ
Публикуваха доклада на Аликс Партнърс за КТБ
И в Пловдив искат да се забрани носенето на бурки
И в Пловдив искат да се забрани носенето на бурки