Протести срещу умъртвяване на домашни прасета се провеждат днес в областите Ямбол и Сливен.Съгласно заповедта на Централния епизоотичен щаб в 20 километровите санитарни зони около индустриалните свинеферми, прасетата в личните стопанства трябва да бъдат унищожени от собствениците до 2 август.

Крушаре, Сливен

В момента остава блокиран пътят между Ямбол и Сливен в района на село Крушаре. Напрежението ескалира и хората препречиха движение, въпреки, че нямат разрешение за това. С тях разговаря шефът на областната дирекция за безопасност на храните в Сливен, но не успя да ги убеди.

По-рано днес протест имаше и в Ямбол. Той е насочен срещу избиването на животните в личните стопанства. Хората смятат, че това е свръхмярка и ситуацията не е огледана от всички страни.

Росен Русев - кмет на с. Безмер: Мнението на повечето хора, които отглеждат животни и са редовни - маркирани и регистрирани в някакъв тип ферма, не виждам те с каво са по-различни от големите ферми.
Стамен Митев - с. Безмер: С какво е моето прасе по различно от това на фермерите, на големите ферми на които ще им платят обезщетение, а на моите без доказана чума ще влязат в двора да го умъртвят.
Жена: Искам да се изследва прасето ми, ако има болест тогава да се убива. Щом няма доказана болест, как така ще се убива?
Над 30 села в Пазарджишко готвят протест срещу мерките за чумата по свинете

Над 30 села в Пазарджишко готвят протест срещу мерките за чумата по свинете

Над 30 села в пазарджишка област бойкотираха крайните превантивни мерки срещу африканската чума по свинете и няма да съдействат на властите за планира...