Противници на планираната от руското правителство пенсионна реформа демонстрират в страната по призив на руския опозиционен лидер Алексей Навални, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Неколкостотин души участваха в неразрешен протест във Владивосток. Други разрешени протести имаше днес в градове в Сибир и в руския Далечен изток. Очаква се по-късно днес да има протести и в западната част на Русия. Призивът на Навални е да се организират протести в 22 града в цялата страна.

Миналия месец правителството прати в парламента предложение за поетапно увеличаване на пенсионната възраст на 65 години от настоящите 60 години за мъжете. Това трябва да стане до 2028 г. При жените се предвижда увеличение на възрастта от настоящите 55 години на 63 години до 2034 г. Средната пенсия на руснаците е 14 000 рубли на месец (230 долара). Прогресивното увеличаване на възрастта за пенсиониране ще започне от идната година, според реформата.

По данни на Световната банка продължителността на живота в Русия е 66,5 години за мъжете и малко под 70 години за жените.