Стотици турски учители протестираха в Диарбекир, заради отстраняването на над 11 хиляди техни колеги вчера, обвинени за връзки с Кюрдската работническа партия. Това става в населената предимно с кюрди Югоизточна Турция по време на офанзива на властите срещу ПКК.

Пред филиала на турското просветно министерство в Диарбекир днес скандираха "Ще спечелим чрез съпротива" и "Рамо до рамо" срещу фашизма". Полицията обяви протеста за незаконен и разпръскваше демонстранти с водни оръдия. Задържани са десетки хора.

В провинция Диарбекир демонстрациите са забранени от средата на август, в рамките на извънредното положение, въведено след опита за преврат на 15 юли. От днес на някои места в окръг Диарбекир действа полицейски час. Отстраняването на учители продължи в окръг Тунджели, където също преобладава кюрдското население.

Сюлейман Гюлер, образователен синдикат Егитим Сен: Властите обявиха, че са уволнени 504 държавни служители. 418 са учители, а другите - технически персонал. Това е неприемливо според международните закони. Не приемаме това решение.

Учителите са отстранени от длъжност без дори да бъдат разпитвани, заради сведения, че са подкрепяли забранената Кюрдска работническа партия. Списъкът бил изготвен по доклади на разузнаването, полицията и просветното министерство, пише пресата.

Синдикатите и някои опозиционни партии реагираха гневно. Чистката съпътства най-мащабната до момента офанзива на властите срещу ПКК. Това лято бяха уволнени и близо 28 000 учители в рамките на чистката в държавния сектор след опита за преврат.