НОВИНИ

Протести в Алжир срещу перспективата за пети мандат на президента Бутефлика

Хиляди алжирци протестираха в центъра на столицата и в големите градове на страната срещу перспективата за пети мандат на президента Бутефлика. Полицията използва сълзотворен газ и сила, за да попречи на някои от шествията. Съобщава се за арестувани журналисти.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:00, 01.03.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

"Власт убиец!", скандираха хиляди демонстранти, развявайки националния флаг в центъра на столицата Алжир. Така беше и в други градове. Гледка, която доскоро беше немислима за страната, заложила на сигурната власт след ужаса на дългогодишната гражданска война през 90-те. Страна, останала встрани от промените на Арабската пролет. Страна с преобладаващо младо население.

Студенти, ученици, журналисти. Те са основните участници в алжирските протестите - не само днес, а и през последните дни. Масовото недоволство преля по улиците на големите градове, след като стана ясно, че кандидатурата на Абделазиз Бутефлика ще бъде издигната за пети мандат на президентските избори, насрочени за 18 април.

82-годишният Бутефлика е на власт от 1999-та, но от 2013-та физическото му състояние се влошава след прекаран инсулт. Швейцарски вестник съобщи, че в момента алжирският държавен глава е в женевска болница. А крайната дата за представяне на кандидатурите за президентските избори изтича на 3 март. Призивите на организаторите са за мирни протести. До този момент шествията като цяло протичат шумно, но без насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Още от деня“: Велизар Шаламанов за посещението на Йенс Столтенберг
В „Още от деня“: Велизар Шаламанов за посещението на Йенс Столтенберг
Показват портрета на княз Александър Батенберг
Показват портрета на княз Александър Батенберг