НОВИНИ

Срещу удължаването на работния ден протестираха в Австрия

Между 80 000 и 100 000 души (съответно по данни на полицията и на синдикатите) протестираха днес във Виена срещу плановете на правителството на десницата и крайната десница да увеличи максимално разрешеното работно време до 12 часа на ден и 60 часа седмично, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:27, 30.06.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
удължаването работния ден протестираха австрия

Шествието, организирано от могъщото Обединение на австрийските профсъюзи, се разпръсна без инциденти, след като достигна площада на Героите в сърцето на австрийската столица.
Това е първата толкова мащабна мобилизация от идването на власт на младия консерватор Себастиан Курц начело на правителството в края на 2017 година.

Според правителството мярката има за цел да направи компаниите по-конкурентоспособни. Очаква се тя да бъде одобрена от парламента в четвъртък въпреки критиките на синдикатите и дори на Католическата църква.

Нормалното работно време в Австрия сега е 8 часа на ден и 40 часа на седмица. Максимално разрешената продължителност на работното време е 10 часа на ден и 50 часа седмично. Правителството иска да я увеличи съответно до 12 и 60 часа.

Под натиска на опозицията кабинетът внесе промени в първоначалния проект, уверявайки че такава продължителност може да има само на доброволна основа.

Промените в социалното право в Австрия традиционно са плод на преговори между социалните партньори, затова сегашното желание на правителството да ги направи направо по парламентарен път се приема особено зле от синдикатите, отбелязва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чехия и Унгария отхвърлиха плана на Меркел за връщане на мигранти
Чехия и Унгария отхвърлиха плана на Меркел за връщане на мигранти
Уругвай прати Роналдо и Португалия у дома
Уругвай прати Роналдо и Португалия у дома