НОВИНИ

Протести в Белград срещу оспорван строителен проект

Хиляди сърби протестираха в центъра на Белград срещу плановете за преустройство на популярния квартал Савамала. Оспорваният проект с инвеститор от Абу Даби е наречен "Белград на вода". Заради него се роди движението "Няма да позволим Белград да потъне". Жителите на сръбската столица обвиняват властите в корупция.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:48, 26.05.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
протести белград оспорван строителен проект

"Чий град? - Нашият град!", скандираха белградчани и поискаха оставка на премиера Александър Вучич, който запази властта след предсрочните избори. Хората са особено гневни след изборната нощ на 24 април. Докато всички следят резултати, маскирани мъже разрушават с булдозери сгради в квартал Савамала. Случайните свидетели са вързани, по-късно един от тях умира в болница. Полицията отказва да реагира. Оттогава тръгват протести срещу "фантомите от Савамала" под мотото "Маските паднаха" и "Няма да удавим Белград".

"Днес трябва да им покажем достойнство. Да покажем лицата си, докато те крият своите зад маски", призова протестиращ.

Проектът "Белград на вода", на стойност 2.7 млрд. долара, е приоритет за сръбското правителство. Предвижда се изграждане на луксозен комплекс с жилища, молове и офиси и 200 м кула. Районът се нуждае от обновяване, но белградчани искат да видят там зеленина и места за отдих. Има и опасения, че новият комплекс ще отреже достъпа до река Сава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мечо Пух в ново приключение
Мечо Пух в ново приключение
Спецакция в Галиче, арестуваха кмета Ценко Чоков
Спецакция в Галиче, арестуваха кмета Ценко Чоков