Жители на село Гара Елин Пелин - на протест заради честото спиране на водата, лошата поддръжка на жп надлеза и увеличения трафик от камиони в центъра на селото. Протестиращите изразиха своето недоволство с масово пресичане на пешеходната пътека на главния път. Движението на няколко пъти беше спирано за кратко.

Гара Елин Пелин, Елин Пелин

Повече складове за големите фирми, повече шум от преминаващите камиони за живеещите около жп надлеза на село Гара Елин Пелин - такава е ситуацията през последните 10 години.

Теньо Петров - жител на село Гара Елин Пелин: По-рано се движеха до 4 тона, до 6 тона, а сега 40 тона камиони.

Преминаващите камиони са оставили следи по къщата на Теньо Петров. С всеки следващ ТИР земята заиграва и се появява нова пукнатина.

Теньо Петров - жител на село Гара Елин Пелин: Някоя сутрин ще осъмнем без къща.

Кметът на общината твърди: по документи 20-годишният срок на експлоатация на надлеза е изтекъл отдавна.

Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: Прави се ремонт. Реновиран е, но всеки ден тези 40 до 60 тона тежки съоръжения, разбира се, постоянно го амортизират.
Нора Флорова - жител на село Гара Елин Пелин: Съответно искаме изграждането на околовръстен път, за да може да улесним преминаването им.
Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: Това околовръстно трасе не е по силите на която и да е община. И ако държавата погледне, че стратегически след тези много милиони данъци, които се вкарват от страна на бизнеса на територията на общината, би трябвало да финансира изграждането на едно такова трасе.

В селото имат проблем и с водата.

Нора Флорова - жител на село Гара Елин Пелин: От понеделник до петък между 6 и 8 часа ежедневно има спукана тръба някъде в района и съответно нямаме вода.
Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: Спечелили сме проект за изграждане на двете най-големи улици, които са горе-долу 2 километра като трасе, но ние не можем да стартираме да ги асфалтираме преди ВИК да си подменят водопреносната мрежа.

Част от протестиращите се обявиха и против завода за пластмаси.

Петя Славчева- протестираща: Този завод не е построен нито по закона, не е направена оценка за въздействието на околната среда и е в непосредствена близост до града.
Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: РИОСВ е казала, че не е необходим ОВОС, защото там няма нито процес на горене, нито каквото и да било друго.

Протестите продължават и в понеделник.