Протестна вълна в Германия срещу реформите в директивата за авторското право. Недоволството се фокусира срещу управляващите християндемократи като членове на най-голямата - Европейска народна партия. Демонстрантите се опасяват, че Европарламентът ще изтегли по-напред гласуването на оспорваната реформа, преди 23 март, за когато се готви демонстрация.

В Германия зачестиха протестите срещу реформата в европейското авторското право. В Берлин 3500 души демонстрираха в събота, но и снощи спонтанно се събраха 2000 души пред централната на консервативния Християндемократичен съюз.

В Кьолн за три седмици протестираха три пъти. И в Мюнхен, и във Франкфурт, и в Щутгарт изразяваха несъгласие. Опасяват се, че интернет в сегашния му вид ще изчезне, ако в бъдеще в YouTube ще могат да се качват само видео файлове с гарантирани права. Затова ще се необходими филтри, които ще отхвърлят всичко останало.

Маркус Бекедал, съорганизатор на протеста в Берлин: Ние смятаме за правилно, да се защитава авторското право, но не на всяка цена. Обсъжданото въвеждане на филтри е прекалено и в малка степен се грижи за правата на творците, а повече за интересите на големите медийни концерни.
„Чл. 13 убива свободата на словото“, гласи транспарант на протестиращ в Германия
„Чл. 13 убива свободата на словото“, гласи транспарант на протестиращ в Германия © БГНЕС
ЕП отхвърли началото на преговори за нова директива за авторското право

ЕП отхвърли началото на преговори за нова директива за авторското право

Европейският парламент отхвърли започването на преговори за приемане на нова директива за авторското право. Документът предизвика ожесточени спорове з...

Проблемът е в член 13 на проектодирективата. Според него YouTube ще трябва да плаща лицензионни такси за видео или музикални откъси или изобщо не бива да ги допуска в мрежата. Затова платформата ще използва филтри, които биха могли да блокират легално съдържание.

Мики Мойзер е известен германски композитор на филмова музика, продуцент и басист. Той счита реформата за необходима.

Мики Мойзер, композитор, продуцент, музикант: Когато като притежатели на авторски права сме успешни, тогава творчеството ни в големи размери се качва на платформите. От това не получаваме нищо.

В края на месеца за проекта трябва да се произнесе Европейският парламент.