НОВИНИ

Протести в Гърция: Хиляди демонстранти срещу Преспанския договор

Хиляди демонстрираха в големите градове на Гърция и на границата с Република Македония срещу Преспанското споразумение, което предвижда смяна на името на бившата югорепублика. В Атина полицията използва сълзотворен газ. Гласуването на договора в парламента бе отложено за утре следобед. Според сондажите, най-малко две трети от гърците са против документа, който трябва да отвори пътя към евроатлантическа интеграция на Скопие.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
22:49, 24.01.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Тежка и напрегната нощ очаква Гърция. Напрежението вътре в парламента продължава. Опозицията успя в дебатите да атакува всички основни моменти в споразумението със Скопие. "Това е предателство, ще отговаряте пред историята" - заяви лидерът на консерваторите Кирякос Мицотакис.

Бившият министър на отбраната Панос Каменос - лидер на националистите, призова: "независимите депутати, които не са получили облагодетелстване", да блокират ратифицирането на договора. Депутатите от Сириза поставиха въпроса за политическата стабилност на Балканите.

Няколко хиляди демонстранти пред парламента скандираха срещу името Северна Македония, срещу партията Сириза, но и обявиха за "предатели" независимите депутати, които заявиха подкрепа към правителството. Поискаха за първи път и оставката на президента. "Референдум веднага" - написаха дори на Акропола.

В Солун се проведоха три демонстрации. Имаше протести и в Лариса. На много места граждани скандираха пред политическите офиси на депутатите от района.

"Такова напрежение и разделение на гърците не е имало и в навечерие на избори", коментират медиите. Социолозите избягват прогнози, до колко ще се срине доверието към Сириза. Гласуването ще е утре след обяд. Организират се отново протести с призив "Македония е Гърция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск следи отблизо обстановката във Венецуела
Папа Франциск следи отблизо обстановката във Венецуела
​Мадуро обяви затварянето на посолството на Венецуела в САЩ
​Мадуро обяви затварянето на посолството на Венецуела в САЩ