Протести в Турция срещу анулирането на резултатите от местните избори в Истанбул. Те бяха спечелени от кандидата на опозицията, но след обжалване от страна на управляващата партия, беше взето решение вотът да бъде повторен на 23 юни.

Стотици протестиращи изпълниха улиците на Истанбул в събота вечер. Така те изразиха несъгласието си с решението на Висшата избирателна комисия на Турция, която отмени резултатите от изборите за кмет в града.

Гласуването на 31 март беше спечелено с малка преднина от кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия - Екрем Имамоглу. Разликата между него и претендента на управляващата Партия на справедливостта и развитието - Бинали Йълдъръм, е била около 13 000 гласа.

Низа Йозкан, протестираща: Ще видим какво ще се случи, но няма да се откажем. Няма да се страхуваме. Няма да мълчим. Те може да правят каквото си искат, могат да ни нападат. Но ще се изправим срещу тях - понякога с плакати, понякога като голяма група, друг път като отделни личности. Така виждам нещата.
© БГНЕС

На 23 юни един срещу друг пак ще се изправят Екрем Имамоглу и Бинали Йълдъръм, а турската опозиция е уверена, че отново ще спечели изборите.

Според турския президент Реджеп Ердоган обаче победата на опозицията в края на март се дължала на "организирана корупция" и затова демокрацията трябва да бъде укрепена чрез нов вот.