НОВИНИ

Протести в Хановер срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ

Близо 25 000 души от цяла Германия се събраха днес в центъра на Хановер на демонстрация срещу планираното споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ (ТТИП - TTIP) и вече сключеното споразумение между ЕС и Канада (CETA), съобщи германската телевизия Ен Де Ер.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:12, 23.04.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
протести хановер споразумението свободна търговия сащ

Протестното шествие започна, както бе планирано, в 13 часа местно време от Площада на операта с разноцветни знамена, транспаранти и балони. Мотото на акцията е "Обама и Меркел идват: спрете TTIP и CETA".

Повод за протеста е започващото утре двудневно посещение на президента на САЩ Барак Обама в Хановер, където заедно с германския канцлер Ангела Меркел той ще открие традиционния Хановерски панаир.

Организаторите - различни сдружения за защита на околната среда и правата на потребителите - очакват в демонстрацията да се включат до 50 000 души.

Според противниците на ТТИП споразумението застрашава най-вече европейските фермери и може да доведе до значително занижаване на стандартите за качество. Има опасения, че европейските стоки могат да бъдат изместени от по-евтините и с по-ниско качество американски продукти, отбелязва ТАСС.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом в интервю, публикувано днес от германски медии, изрази учудване от съпротивата срещу търговската сделка. "Честно казано, според мен е малко странно, че най-голяма съпротива срещу сключването на ТТИП има точно в Германия, в една икономически много успешна страна", каза тя.

Малмстрьом изрази надежда, че Обама и Меркел ще успеят да обяснят на хората в Германия защо споразумението е толкова важно.

Преговарящите от двете страни на Атлантика се надяваха да успеят да приключат преговорите по време на мандата на Обама, но времето не е недостатъчно, като се има предвид, че президентските избори в САЩ са през ноември, допълва ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС губи  50 милиарда евро годишно заради ДДС измами
ЕС губи 50 милиарда евро годишно заради ДДС измами
В Генуа е обявиха извънредно положение заради опасност от разливане на петрол
В Генуа е обявиха извънредно положение заради опасност от разливане на петрол