НОВИНИ

Протести в Македония срещу промяната на името

Нощ на протести в Македония срещу предстоящата промяна на името на републиката. Стотици хора се събраха пред парламента в Скопие, за да изразят недоволството си от договора с Гърция, според който страната ще смени името си на Република Северна Македония.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:37, 19.11.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Развявайки македонския флаг и под съпровода на химна, противниците на промяната на името останаха пред парламента с часове. Протестиращите са недоволни от решението на управляващата коалиция да промени конституцията, с което да позволи и смяната на името на републиката на Северна Македония. Лидерът на Световния македонски конгрес призова за блокиране на кръстовища и стачки из цялата страна.

Тодор Петров, лидер на Световен македонски конгрес: Промяната на името е сериозно престъпление, предателство и геноцид срещу македонския народ. Това е престъпление срещу човечеството.

Протестиращите настояват за оставка на правителството на Зоран Заев, както и за анулиране на избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента. От организацията са внесли и съдебни искове срещу всички 80 депутати, гласували "за" конституционните промени.

Солза Гречева, политолог: Да започнем всенародна съпротива! Не трябва да се отказваме!

Спорът за името с Гърция беше причина Атина с години да блокира приемането на Македония в НАТО и ЕС. Алиансът вече отправи официална покана към Скопие да се присъедини, но това ще стане едва, след като страната промени името си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин и Ердоган се срещат за началото на сухопътната част от Турски поток
Путин и Ердоган се срещат за началото на сухопътната част от "Турски поток"
Граждани обявиха готовност да протестират и днес
Граждани обявиха готовност да протестират и днес