НОВИНИ

Протести в подкрепа на българската история

Протести в няколко града на страната заради готвените промени в учебните планове. С митинги и шествия в Карлово, Варна и Смолян хиляди заявиха недоволство срещу отпадането на знакови литературни произведения от българското Възраждане и въвеждането на нови термини в учебниците по история. Протестиращите поискаха цялостна смяна в екипа на просветното министерство. Те настояват всички промени в образователната система да се въвеждат само след широко обществено обсъждане.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
18:59, 30.01.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

С патриотични песни и възрожденски стихове, на площада пред паметника на Васил Левски в Карлово се събраха хора от цялата страна. Те заявиха категоричното си несъгласие с опитите за изопачаване на историческите факти и заличаването на българското литературно наследство.

Хората тук са категорични, че няма да допуснат отпадането на патриотичните теми, както от часовете по литература, така и от учебниците по история.

Според хората, дошли пред паметника на Левски днес, готвените промени в учебните планове са пореден опит за опорочаване на историческата памет.

Антон Минев - заместник-кмет на Карлово: Последният удар, който трябва да бъде нанесен върху българското национално самосъзнание, е именно заличаване на всичко това, което ни крепи и което ни дава самочувствието да се наричаме българи.

„Аз съм българче" прозвуча и на протеста във Варна пред паметника на отец Паисий. Хората призоваха следващия просветен министър да не посяга на родната история и да работи за интересите на българските деца.

Протест имаше и в Смолян. Десетки градове на страната се включват и в нарочна подписка, която следващата седмица ще бъде внесена в Министерството на образованието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 39 мигранти се удавиха в Егейско море
Най-малко 39 мигранти се удавиха в Егейско море
Задачите на новия просветен министър
Задачите на новия просветен министър