В Полша отново имаше протести в защита на свободата и независимостта на съда. Поводът е отстраняване на съдия, който си е позволил да оспори съдебните реформи на управляващите националисти от "Право и справедливост". Откакто дойде на власт през 2015 г. партията влезе в конфликт с Европейския съюз, заради критиките на Брюксел, че тези реформи подкопават независимостта на съдебната система.

"Свободни съдилища", скандираха граждани пред Министерството на правосъдието във Варшава. пред тях говори съдия Павел Юшчишин, отстранен, задето е оспорил назначение, направено от новия Национален съдебен съвет, в който няма нито един член, избран от съдии.

Павел Юшчишин, съдия: Ние, съдиите, не бива да се боим и да се поддаваме на натиск, защото без свободни съдилища, няма свободни граждани. Вярвам, че истината и честността накрая ще възтържествуват.

Полските съдии обявиха искания, сред които възстановяване на Павел Юшчишин на длъжност и назначаване на нов неполитизиран върховен орган на съдебната власт. Подкрепи ги aвтopитeтнaтa opгaнизaция Eвpoпeйcĸи мaгиcтpaти зa дeмoĸpaция и cвoбoди (МЕДЕЛ). В знак на солидарност със съдиите протестираха граждани в над сто града в Полша.

След като Еврокомисията започна наказателни процедури срещу Полша, Съдът на ЕС обяви няколко промени за нарушаващи правото на Общността. Сред тях беше преждевременното пенсиониране на съдии. Управляващите обаче продължават реформите в съдебната система.