НОВИНИ

ЕК изрази загриженост от промените в Наказателния кодекс на Румъния

Европейската комисия изрази загриженост от промените в Наказателния кодекс на Румъния и призова Букурещ да не отстъпва от борбата с корупцията. Указ на социалдемократическото правителство предизвика още бурни протести. Проектозаконът облекчава наказанията в случаи на злоупотреба с властта. Опозицията внася вот на недоверие в парламента.

bnt avatar logo
от Стилиян Деянов
18:00, 01.02.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Румънското правителство огласи посред нощ промяна на Наказателния кодекс и на Наказателно-процесуалния кодекс, която освобождава от отговорност стотици съдени за корупция политици и обществени фигури. В 01:25 през нощта спешната правителствена наредба беше публикувана в Държавен Вестник.

Това се случи въпреки протестите през последните десет дни и въпреки обещанието на министъра на правосъдието, че няма да използва спешна наредба, а ще вкара предложението за обсъждане в парламента.

Протестиращ: Те гласуваха нощем като крадци лимит, който дава право на политици и държавните чиновници, които ги обслужват, да крадат до 44 000 евро.

Директен печеливш от среднощната мярка е председателят на Социал-демократическата партия, Ливиу Драгня, който по-рано вчера тъкмо беше отложил с две седмици първото заседание по делото срещу него за насърчаване на злоупотреба със служебно положение. Сега дело няма да има. Същото се отнася за още много политици, кметове, общински съветници и то от целия политически спектър.

Действията на правителството не са допустими в една правова държава. Ако кабинетът не разбира това, ще се предприемат предвидените в Конституцията стъпки.

На улицата са и леви, и десни, тъй като тези мерки облагодетелстващи най-богатите, съвсем не са в синхрон с предизборните обещания за благоденствие, по-евтини продукти и по-големи доходи. Оттук нататък има възможност за атакуване на решението в Конституционния съд. Висшият съдебен съвет вече осъди мярката като пораждаща конфликт между изпълнителната власт и правосъдието. Опозицията заяви, че ще внесе вот на недоверие, но няма шанс за успех, поради липса на мнозинство. Тази вечер в Румъния се очакват най-големите протести от 1989 година насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко струва машинното гласуване?
Колко струва машинното гласуване?
Нова република определи решението за машинното гласуване за лична победа
"Нова република" определи решението за машинното гласуване за лична победа