Десетки излязоха на протестно велошествие в София и поискаха от правителството по-безопасно придвижване по пътищата. Поводът е смъртта на 39-годишния велосипедист Мартин Чикалов, който беше блъснат от автомобил във Варна. Протестиращите тръгнаха от Министерския съвет, а велопоходът им приключи със среща с вътрешния министър Валентин Радев.

По време на срещата от МВР заявиха, че се работи по идеята за нов орган и за стриктни пътни правилата, които са разделени в 3 части в новия проектозакон за движение по пътищата.

Валентин Радев - министър на МВР: Аз даже мислех да дойда с вас да го правя това шествие, защото аз съм велосипедист. Аз карам активно велосипед и знам колко е опасно.
Красимир Ципов - зам.-министър на МВР: Надявам се до края на този месец да сме готови окончателно с трите законопроекта и да ги качим за обществено обсъждане и ви предлагам тогава, след като се запознаете с всичките тези промени, да седнем да говорим с вас.
Радостина Петрова - Сдружение "Велореволюцоия": Поискахме да има специализирана администрация, независимо дали към някакво министерство или под някаква шапка, която да започне да работи за национална велосипедна политика.

Подобна среща за проблемите на велосипедистите е имало и преди година. Тогава са били поставени 6 искания.

Иво Делин - председател на сдружение "Велоеволюция": Има много липси по отношение на велосипедистите. Техните права, задължения.

Сред най-големите проблеми, според Делин, е това, че не се задържат шофьорите, блъснали велосипедисти.

Според данни на "Пътна полиция" за първите 8 месеца на 2018 година броят на тежките катастрофи е почти 4 500, а загиналите са 397. От тях, произшествията с велосипеди са 265 с 13 загинали. Данните сочат, че през тази катастрофи с велосипедисти са се увеличили с над 25 процента.

Оставиха в ареста мъжа, който блъсна и уби балетист във Варна

Оставиха в ареста мъжа, който блъсна и уби балетист във Варна

Съдът остави в ареста 25-годишния Петър Здравков, който блъсна и уби балетиста от варненската опера Мартин Чикалов. Мотивите за решението са тежестта...

Във Варна десетки граждани, недоволни от зачестилите пътни инциденти с велосипедисти и пешеходци, организираха флашмоб пред сградата на общината. Хората се обърнаха с призив към институциите за спазване и строго прилагане на законите. По-рано днес Варненският окръжен съд остави за постоянно в ареста Петър Здравков, който на 10 септември уби велосипедиста Мартин Чикалов.

Всеки, който днес дойде пред сградата на Община Варна остави камък. Така се постави началото на инициативата „Грамада на недоволството".

Марина Трухина: Това, което се случи с Мартин, е една малка прашинка от цялото безобразие, което се случва по пътищата на България. Трябва лична отговорност на всеки от гражданите както пешеходци, както колоездачи, както мотористи, така и шофьори. Всеки един трябва да е отговорен спрямо този, който е до него в момента.
Божана Тодорова: Цял ден съм с велосипед и се страхувам да карам. Няма тротоари, няма велоалеи.
Мислите ли, че тази грамада ще промени нещо? Би трябвало. Трябва да вярваме.

Хората поискаха промени и по-строги санкции за нарушителите.

Мартин Николаев: Хората трябва да се променят, отношението им, нивото на толерантност, на търпимост, разбирането им, не само държавата, имаме и хора в тази държава. Обществото трябва да направи малко усилие. И нека тази грамада бъде символ за всеки, който мине.

„Грамада на недоволството" е продължение на инициативата от февруарските протести през 2013 година. Тогава недоволните направиха огромна купчина с камъни в памет на Пламен Горанов, който се самозапали в знак на протест. Три години по-късно грамадата беше разчистена.