НОВИНИ

Протести в Тунис бележат седмата годишнина от управлението на Бен Али

В Тунис демонстрации бележат седмата годишнина от падането на управлението на Бен Али. Стотици протестираха в столицата. Демонстрациите започнаха преди няколко дни и бяха провокирани от повишаването на данъците и цените.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:54, 15.01.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

В Тунис демонстрации бележат седмата годишнина от падането на управлението на Бен Али. Стотици протестираха в столицата. Демонстрациите започнаха преди няколко дни и бяха провокирани от от повишаването на данъците и цените.

Камъни хвърчаха срещу полицаите в Тунис. Силите на реда отговориха със сълзотворен газ. Така изглеждаше тунизийската столица в навечерието на годишнината.

Не съм тук, за да празнувам, а за да протестирам. Няма за какво да празнувам.
;

От 1 януари цените и данъците се вдигнаха. Целта на правителството е да намали бюджетния дефицит и да изпълни споразумение с международните кредитори на страната.

Протестираме, за да кажем "Не" на обедняването на народа, на унищожаването му от управляващото мнозинство, което защитава единствено корумпираните.

На 15 януари 2011 с Жасминовата революция беше сложен край на 23-годишното управление на Бен Али.

След Арабската пролет Тунис беше управляван от девет правителства, но никое не успя да стабилизира страната и да реши икономическите ѝ проблеми. Безработицата се увеличи, а корупцията се задълбочи. Икономическата криза се разрасна след смъртоносните атаки през 2015 година, които почти съсипаха туризма на Тунис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Ценово търси средства по Красива България за ремонт на детска градина
Община Ценово търси средства по "Красива България" за ремонт на детска градина
Десетки души бяха ранени при срутване на фондовата борса в Джакарта
Десетки души бяха ранени при срутване на фондовата борса в Джакарта