НОВИНИ

Протести в Тунис за годишнина от Революцията на жасмина

В Тунис отбелязват с вълнения седмата годишнина от Революцията на жасмина, с която започна вълната от промени в региона, наречена Арабска пролет. Днес завършва цяла седмица на протести срещу мерките за икономии в бюджета и безработицата. Имаше и размирици, при които загина един човек и са арестувани над 800.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:32, 14.01.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Тази седмица в Тунис скандират лозунги от 2011 г. - "работа, свобода, достойнство". Това е само един от признаците, че смяната на режима не е донесла благоденствие за хората. В страната има безработица, инфлацията и данъците се повишават. Хората настояват за ефикасна борба с корупцията.

- Това е протест срещу бюджета за 2018-а, който води до обедняване на гражданите.

Днес властите обещаха да увеличат помощите за бедните с над 70 млн. долара, и да осигурят здравни грижи за всички. В днешните шествия хората поискаха и признание за загиналите по време на революцията.

- Искаме списък с имената на убитите и ранените. Те се жертваха заради онези, които заеха постове, върнаха се от изгнание, излязоха от затвора.

Самозапалването на отчаян от бедността уличен продавач, беше искрата, която запали първите протести срещу дългогодишен диктатор в арабския свят в края на 2010 г. Революцията на жасмина беше наричана и Туитър революция, защото протестите се организираха в социалните мрежи. Тя беше и най-кратка - на днешния ден през 2011 г. президентът Бен Али благоразумно избяга в Саудитска Арабия. В размириците загинаха 338 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ​ГЕРБ призоваха БСП да преосмисли позицията си за Истанбулската конвенция
От ​ГЕРБ призоваха БСП да преосмисли позицията си за Истанбулската конвенция
Топ 5 на кварталите с най-чист въздух в София
Топ 5 на кварталите с най-чист въздух в София