НОВИНИ

Протести в Южна България срещу мерките за борба с чумата по свинете

Протести срещу държавните мерки за борба с африканската чума по свинете. В Пазарджик около 300 стопани поискаха - конкретни ангажименти и срокове за изплащане на обезщетения за всяко домакинство, което доброволно премахне прасето си и конкретни отговори на въпросите - как и кога заразата е влязла в страната ни и кой носи отговорност за последвалата криза. Премиерът Бойко Борисов отиде до Пазарджик, за да се срещне с недоволните. Какво поискаха от него протестиращите и как Борисов им отговори.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
20:18, 02.08.2019
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Вече повече от час министър-председателят Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева отговарят на питанията и исканията на над 30 кметове от региона, животновъди и частни стопани.

Хората искат гаранции, че ще бъдат обезщетени, ако доброволно заколят своите животни.

Още една седмица отсрочка - до 12 август, дадоха премиерът и земеделският министър на хората да умъртвят животните.

Срещата беше предхождана от протести. Вижте какви са исканията.

;

Стопаните са категорични, че няма да умъртват домашните си прасета, при положение, че в областта няма болни животни. И настояват принудителното ликвидиране да се отложи за зимата.

Стойко Млекаров: Да не ни убиват животните, да си ги гледаме, друго не искаме.
Димитър Караджов: Никакви мерки няма да предприема. 10 майки бременни имам, няма да унищожа нито една, няма да допусна никой вътре, освен принудително нещо да става, през мен да минат и да ги унищожат.
Карамфил Млекаров: След 10 дни очаквам да ми се опрасят майки, аз нямам такова сърце да ги убия. Ако може министър Танева или някой друг, да дойдат да ги убият, аз няма как да ги убия тези прасета.

Още преди протеста в центъра на Пазарджик, стопани и кметове от областта обединиха исканията си в обща подписка. Те настояват още, министерството на земеделието и храните да осигури нужните средства за пълен ветеринарен контрол и цялостна дезинфекция и лицензиране на стопанствата в най - кратки срокове.

Костадин Карабончев, кмет на село Овчеполци: Най-важното, което ще искаме - бърза регистрация на животновъдните обекти и опростена.
Стопанин: Аз не съм съгласен да се колят прасетата. Не виждам нито чума имаме в региона, нито нищо.

В пловдивски регион, където две диви прасета дадоха положителна проба за африканска чума, доброволното премахване на прасетата вече е факт. Но и тук има недоволни и много от стопаните се хората се притесняват да умъртвяват животни-майки.

Димитрийка Младенова: На мен чак ми се плаче, защото много ми кротички животинките, но няма начин трябва да го направим това нещо.

В пловдивските села срокът за премахване на животните изтече днес и в понеделник експертите на агенцията по храните тръгват на проверки.

;

Пред недоволните, събрали се в общината в Пазарджик премиерът Бойко Борисов каза, че да се протестира против чумата е като да се протестира срещу разпространението на рака и че единствената мярка е животните да бъдат умъртвени.

Премиерът се ангажира да бъдат предоставени малки животни на хората от свинекомплексите догодина, за да мотат отново а гледат животни, и по 300 лв за всеки двор за нужната дезинфекция.

Бойко Борисов, министър-председател: Като излезат и кажат здрави животни. Те са здрави днес. Но когато има много горивен материал в кабината, тя гори. Колкото повече се намалява, тя стихва. За съжаление и ловците, и дружинките, и кметовете си пазеха дивеча и е огромна популацията от диви прасета. В Европа ние най-много имаме. Разбрахме се за мерки с дружинките за намаляване на популацията. Но тук има неправилен избор - искате 31 декември. Оставяме ви 31 декември, но всичките тези хора с 20 000 работници... Те ще бъдат компенсирани 75% от Брюксел и останалото от данъкоплатците и ще приключим темата с промишлено свиневъдство.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чумата по свинете се разраства и в Румъния
Чумата по свинете се разраства и в Румъния
Собствениците на свинеферми настояват за обявяване на бедствено положение
Собствениците на свинеферми настояват за обявяване на бедствено положение