НОВИНИ

Протести в Южна България срещу принудителното избиване на домашни прасета

Протести в Южна България срещу принудителното избиване на домашни прасета. Недоволните от превантивните мерки срещу разпространението на африканска чума блокираха пътя Сливен - Ямбол край село Крушари. Междувременно над 30 села в пазарджишка област обявиха бойкот на крайните превантивни мерки и няма да съдействат на властите за планираното масово унищожение на животните в личните си дворове. За да потуши напрежението в региона, земеделският министър отиде на спешна среща с кметовете и областния управител на Пазарджик.

bnt avatar logo
от Екип БНТ
19:57, 01.08.2019
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

„Стоп на евтаназията на домашни прасета" - казаха стопаните пред Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол.

Стопанка от с. Безмер: Искам да се изследва прасето ми, ако има болест тогава да се убива. Щом няма доказана болест, как така ще се убива?
Стамен Митев - с. Безмер: С какво е моето прасе по различно от това на фермерите, на големите ферми на които ще им платят обезщетение, а на моите без доказана чума ще влязат в двора да го умъртвят.

По-късно недоволни от превантивните мерки срещу африканската чума, блокираха и пътя Сливен - Ямбол.

Стефан Динков: Миналата година овце, тази година прасета, предната година птичи грип.

А в Пазарджишко повече от 30 кмета се обединиха в обща декларация и заявиха, че в областта не е регистрирана африканска чума и те няма да допуснат принудително унищожение на домашните прасета. Настояха и за отмяна на заповедта на Областната епизоотична комисия, според която до 2-ри август стопаните могат сами да заколят животните си, след което се пристъпва към евтаназирането им.

Стоян Кузов - кмет на село Юнаците: Никаква опасност няма. Тук нямаме популация на диви прасета. Няма да се подчиним на тази заповед, ако искат да ни глобяват. Това е поминъкът на хората.
Линка Димова Няма да го умъртвя. Аз взимам 200 лева пенсия. Мога ли да си купя пържоли. С това караме. Все едно искат да ни отрежат главите нацяло.


;

В Пазарджишка област има 1500 свине, гледани в заден двор, но тази цифра може да се окаже далеч от реалната, защото много от животновъдите нито са ги регистрирали, нито са ги обявили.

Властите вече търсят начини да стимулират дребните стопани, които не са регистрирали животните си, но ще ги умъртвят доброволно - това стана ясно на срещата с министър Десислава Танева в Пазарджик.

Десислава Танева - министър на земеделието: Все едно да ги поощрим за това, че са разбрали сериозността на положението.затова, че мерките са ги изпълнили доброволно. Защото прилагайки цялата строгост на закона, в момента тези стопанства са незаконни и следва без значение има или няма чума да установят властите да ги заличат.

На срещата беше договорено удължаване с една седмица на срока, в който стопаните от област Пазарджик трябва доброволно да умъртвят прасетата от личните си стопанства.

Десислава Танева - министър на земеделието: Кметовете поеха за доброволно клане на домашните свине, ако нямаше такъв поет ангажимент нямаше смисъл от този срок.

С промяна в закона за извънредните ситуации Десислава Танева ще предложи по - ранно откриване на сезона за групов лов на дива свиня. Въпреки постигнатите договорки, стопаните заявиха, че са частично удовлетворени.

Хората остават в протестна готовност. Десетки недоволни стопани се очаква да се включат в планирания за утре протест в центъра на Пазарджик

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свободни места в гимназиите в София останаха и след третото класиране
Свободни места в гимназиите в София останаха и след третото класиране
Повече от 40 загинали след две нападения срещу силите за сигурност в Йемен
Повече от 40 загинали след две нападения срещу силите за сигурност в Йемен