НОВИНИ

Протести в защита на климата и в САЩ

Стотици ученици в Съединените щати се включиха в световния ученически протест в защита на климата. В Ню Йорк се стигна и до арести. Те са за нарушаване на реда по време на акцията, при която протестиращи легнаха пред музея на естествената история и блокираха трафика.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:07, 16.03.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Студенти, юноши и малки деца в Ню Йорк подкрепиха връстниците си по света, които се обявиха за по-активно опазване на климата. Призивът за петъчни демонстрации е на 16-годишното шведското момиче Грета Турнберг, която критикува правителствата за липса на амбиция в борбата с глобалното затопляне. Протестът в Ню Йорк започна от квартал на Манхатан и стигна до Сентрал парк.

- Реалистично е да направим всичко по силите си, за да преминем към възобновяема енергия. Дали това ще са вятърни турбини, соларни паркове или водноелектрически централи, трябва постепенно да вървим към намаляване на въглищата.
;

Демонстрации се проведоха и в други градове на САЩ. Пред Капитолия във Вашингтон се събраха около 1500 студенти, някои от които носеха плакати с надпис "Нашата планета. Нашето бъдеще".

В Сан Франциско шествието достигна местния офис на председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси. Демонстрантите настояха тя да подкрепи така наречения "Зелен Нов курс". Става дума за законопроект, който цели създаването на хиляди работни места в областта на възобновяемите енергийни източници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар изпепели склад на фабрика за ковчези в Бостън
Пожар изпепели склад на фабрика за ковчези в Бостън
104-годишна британка отива зад решетките от любопитство
104-годишна британка отива зад решетките от любопитство