НОВИНИ

Протести във Великобритания под мотото "Да спрем преврата"

Протести във Великобритания срещу плана на премиера Борис Джонсън да спре работата на парламента точно преди напускането на Европейския съюз. Демонстрации под мотото "Да спрем преврата" имаше в над 30 британски градове. Тази седмица премиерът обяви, че с одобрението на кралицата ще задейства процедура за прекъсване работата на депутатите за пет седмици.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:12, 31.08.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

"Борис Джонсън, засрами се!" - скандираха протестиращите в Лондон. Няколко хиляди британци се събраха в района на парламента и "Даунинг стрийт", където е резиденцията на премиера.

Не съм вярвал, че на 61 години ще ми се наложи да се изправя срещу нещо, което по същността си е фашизъм. Не вярвах, че подобно нещо е възможно, но ето, че се случи и ако вярваме в демокрацията, трябва да го спрем!
Дойдох, за да защитим демокрацията. Спирането на парламента в последния момент е отстраняване на хората, на които разчитаме да защитават нашите интереси. Това е нещо дълбоко недемократично, срещу което трябва да се борим.

Премиерът се стреми да гарантира излизане на британците от евросъюза на всяка цена на 31 октомври и уверява, че парламентът ще има достатъчно време да дискутира Брекзит. За демонстрантите обаче безпрецедентно дългото пращане на депутатите в принудителна ваканция им връзва ръцете да спрат излизане без сделка.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Важно е Борис Джонсън да разбере, че в свободните демокрации избираме парламент, за да държи сметка на правителството. Ако за него парламентът е неудобство, това си е негов проблем.

Над милион и половина души се подписаха под онлайн петиция срещу решението на премиера. То беше атакувано и в съда. В същото време министърът на финансите Саджид Джавид защити решението и обяви, че то е подходящо и правилно, за да може премиерът и правителството му да подготвят приоритетите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново протест на опозицията в Москва
Отново протест на опозицията в Москва
 Овладян е пожарът до Дома за медико-социални грижи в Стара Загора
Овладян е пожарът до Дома за медико-социални грижи в Стара Загора