НОВИНИ

Протести във Виена срещу новото правителство

Новото австрийско правителство положи клетва на фона на многохилядни протести заради участието в него на крайнодясната Партия на свободата. Президентът Александър ван дер Белен призова канцлера консерватор Себастиан Курц да уважава онази част от гласоподавателите в Австрия, които му се противопоставят.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:47, 18.12.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Лидерът на консервативната Народна партия Себастиан Курц да се засрами настояха участниците в една от деветте демонстрации във Виена, докато той полагаше канцлерска клетва в двореца Хофбург, а коалиционният му партньор - лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, стана вицеканцлер. Хиляда и 500 полицаи пазеха от малко над 6000 протестиращи политическия елит, който се беше събрал на церемонията.

Александър ван дер Белен, президент на Австрия: "Известно ми е, че много хора в Австрия очакват с нетърпение плановете на правителството. Други са неутрални. А много гледат скептично на това ново правителство и на политиките му. Някои дори са враждебно настроени. Но това е демокрацията - съществуват различни мнения. Съгласно конституцията Ви назначавам, господин Себастиан Курц, за канцлер на Австрия."

Партията на свободата контролира 5 министерства в новия кабинет, включително външното, вътрешното и това на отбраната. Норберт Хофер, който беше кандидатът й и едва не спечели президентските избори миналата година, стана министър на инфраструктурата, иновациите и технологиите.

"Не позволявайте на нацисти да управляват" - пишеше на плакатите на протестиращите пред двореца Хофбург.

Маргит Харнакер, жителка на Виена: "Демонстрирам срещу намаленията на социалните помощи, ксенофобията и срещу това правителство въобще."
Наими, студентка от Виена: "Това правителство носи студ. Искат да ни купят, да ни загробят."

Новият австрийски кабинет възнамерява да ограничи драстично имиграцията, да намали данъците и да се противопостави на централизацията в Евросъюза. "Най-опасната жена в Европа", както лидерът на Партията на свободата нарече миналата година Ангела Меркел, коментира резервирано новата власт във Виена:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Очакваме да разберем как ще изглежда европейската политика на Австрия. Президентът и канцлерът Курц обявиха, че страната ще е активна в съюза и това е добре."


Утре се очаква Себастиан Курц да направи първата си канцлерска визита в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметна плоча напомня за героя от Сръбско–българската война кап. Марин Маринов
Паметна плоча напомня за героя от Сръбско–българската война кап. Марин Маринов
Отложиха делото срещу атентатора от Париж Салах Абдеслам
Отложиха делото срещу атентатора от Париж Салах Абдеслам