НОВИНИ

Протести във Виетнам срещу планове за чуждестранни инвестиции

Хиляди хора в Централен Виетнам се включиха днес в мирни протести срещу планове на правителството да отдаде под наем на чуждестранни инвеститори нови икономически зони, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:30, 17.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Протести във Виетнам срещу планове за чуждестранни инвестиции

Протестиращите се опасяват, че отдадените участници могат да бъдат изкупени от инвеститори от съседен Китай, с когото Виетнам има сложно минало. Демонстрантите са недоволни също така от приет неотдавна закон за киберсигурността, за който се подозира, че може да ограничи свободата на изразяване.

Въпреки икономическите реформи и все по-голямата откритост за социални промени, управляващата Комунистическа партия продължава да поддържа строга медийна цензура и показва слаба толерантност към критики, отбелязва Ройтерс.

Сигурността днес бе засилена в много градове и провинции на Виетнам, като на обществените места имаше голямо полицейско присъствие.
В централната провинция Хатин обаче хиляди хора се включиха в мирни протести срещу закона, съобщиха трима очевидци, потвърждавайки кадри, разпространени във Фейсбук.

Протестиращите носят плакати с надписи като "Не давайте земя под наем на китайските комунисти дори за ден" и "Законът за киберсигурността убива свободата".

Протестът в Хатин е продължил два часа тази сутрин, без да се стигне до сблъсъци с полицията, съобщава очевидец.

Виетнамското правителство обеща по-рано тази седмица да "наказва ектремистите", които според него са провокирали протести, при които демонстранти хвърляха коктейли "Молотов" по полицията и нанесоха щети на правителствени сгради в провинция Бинтхуан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският вътрешен министър разказа как е станал жертва на уличен обир
Британският вътрешен министър разказа как е станал жертва на уличен обир
Приключи Младежки джаз фест София
Приключи "Младежки джаз фест София"