Преизбирането на Иван Гешев за нов главен прокурор премина под знака на протести "За" и "Против". 'Повече от шест часа сградата на ВСС беше обградена от полиция, а проверки се правеха на специално изградени пропускателни пунктове. До напрежение и сблъсъци между демонстрантите не се стигна.

Протестът срещу Иван Гешев започна в 9 ч сутринта под прозорците на ВСС. Исканията - нова процедура за избор на главен прокурор с повече от един кандидат и реформи в съдебната система.

По същото време само на няколко метра от сградата на ВСС се чуваха възгласи ,"Победа" от поддръжниците на Гешев.

Противниците освиркаха процедурата, издигнаха лозунги и събираха средства за покриване на разходите за озвучителната техника. По обед към сградата на ВСС и колите на жандармерията полетяха яйца и кофички с кисело мляко.

Близо шест часа демонстрантите чакаха в очакване да чуят резултата от гласуването - 20 "за" Гешев, 4 "против".

Защитниците на Гешев бяха отделени в другия край на улицата от полиция. Повечето от тях предпочетоха да скрият лицата си и не пожелаха да обяснят присъствието си.

След края на заседанието на ВСС протестите приключиха.

ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Висшият съдебен съвет гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Той получи 20 гласа в своя подкрепа, 4-ма бяха против. Същият б...