НОВИНИ

Протести "за" и "против" избори на 5 юни в Македония

Македония снощи преживя най-многобройната протестна вечер от началото на кризата, която беше предизвикана от решението на президента Георге Иванов да амнистира разследвани в корупция представители на властта и опозицията. Хиляди излязоха на протест "за" и "против" избори на 5 юни. Протестната нощ завърши без насилие, но и без изгледи за скорошно потушаване на кризата. Демонстрации в Скопие има и тази вечер.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:20, 16.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Цветя за полицаите, както и миналата година. Но 12 месеца по-късно исканията се обърнаха на 180 градуса. Тези, които миналата година искаха избори сега искат отмяна на вота., а тези, които бяха против предсрочен вот, сега искат да отидат до урните на 5 юни. Протестът срещу президента Георге Иванов тръгна от парламента и стигна до сградата на правителството.

Анета Наумова - жител на Скопие:
"Абсолютно сме против избори на 5 юни, защото не са изчистени избирателните списъци. Абсолютно вярваме, че трябва да бъдат бойкотирани.
;

Повечето от демонстрантите са млади хора, лепят си етикети Соросоиди. Снощи протестът мина мирно без сблъсъци. Организаторите бяха твърдо решени да прогонят провокаторите, а демонстранти пускаха листовки на полицаите с призив да се присъединят към тях.

Стоянче Ангелов:
"Благодарение на моя авторитет.....сега не е време да се избиваме, а да се обединяваме."
;

В друга част на Скопие - множеството скандираше за подалия оставка премиер Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ. Протестът е организиран от Гражданско движение за отбрана на Македония, а основният призив - "няма правда, няма мир".

Александър Пандев - активист на ГДОМ:
"На 5 юни ще има честни избори, ще се видим тогава."

И макар позициите на двата протеста да са напълно противоположни в сравнение с преди една година - Македония остава все така дълбоко разединена между управляващата ВМРО-ДПМНЕ и опозиционния Социалдемократически съюз на Македония. Вотът на 5 юни вече беше насрочен вчера от председателя на парламента - Трайко Веляновски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забрадките в духовното училище в Момчилград
Забрадките в духовното училище в Момчилград
Над 200 000 лева загуби за Здравната каса от схеми за източване на пари
Над 200 000 лева загуби за Здравната каса от схеми за източване на пари