Противниците на проекта се събират в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград, а защитниците са в Симитли.

В столицата и край Симитли са репортерите ни Цветелина Катанска и Антония Сукалинска.

Междувременно днес в столицата се проведе среща между екоминистъра и представители на концесионера. След нея стана ясно, че най-малко две години са необходими, за да може концесионерът на Банско да изработи своя инвестиционен план за втори лифт и да проведе необходимите обществени обсъждания.

Точно в 6.30 днес се очаква да се съберат екозащитници, които протестират срещу изграждането на втори лифт на Банско, съобщава нашият репортер на място Цветелина Катанска. Протестиращите настояват Министерския съвет да отмени своето решение, което променя плана за устройство на защитените територии на парк Пирин. Те считат, че то е незаконно като решение, защото това би означавало намесата в над почти половината от територията на парка.

От Министерството на околната среда и водите за сега отричат тази информация, като казват, че последното решение на МС би засегнало само 2% от парка.

Очаква се протестиращите, след като се съберат, да преминат през целия бул. "Витоша" и протеста да завърши пред Министерския съвет.


Десетки граждани на Банско, Разлог и Добринище се събират на протеста в подкрепа на идеята за втори лифт над Банско, предаде репортерът на БНТ-Благоевград Антония Сукалинска, като се очакват повече. Напрежение засега няма, но полицейското присъствие е засилено. Това е пореден протест на хората от региона, които искат втори кабинков лифт и развиите на туризма в региона.

Протестът е насрочен за 18:30 ч., а организатори са „Бъдеще за община Банско“. Протестът е подкрепен от всички кметове на 14-е общини в община Благоевград.

В 19 ч. ще бъде блокирано движението за международния път край Симитли, като половин час по-късно се очаква да бъде пуснато отново.

Поне две години са необходими за инвестиционния план за втори лифт на Банско

Поне две години са необходими за инвестиционния план за втори лифт на Банско

Най-малко две години са необходими, за да може концесионерът на Банско, да изработи своя инвестиционен план за втори лифт и да проведе необходимите об...