Започнаха два протеста - единият на жители от района на Банско, които настояват за изграждането на втори кабинков лифт в ски зоната, другият на противници на изграждането на нови ски съоръжения и промяна на концесионния договор.

Банско

Екоминистерството оттегли временно за разглеждане от Кабинета на предложението за промяна в концесията на ски зона "Банско". Това ще стане след приключване на общественото обсъждане на Плана за управление на парк Пирин 22 декември. Веднага след това двата документа ще бъдат разгледани от Министерски съвет.

Исканията на природозащитниците са: да се извърши екологична оценка на предложенията за изменения на плана за управление предложени от Община Банско и от Дирекцията на парка. Да се направи обществено обсъждане на промяната в концесионния договор в НП Пирин. Да се отговори на поставените от нас 100 въпроси свързани с концесията, които бяха предоставени на екоминистерството в понедлник - на поредната дискусия по казуса.

Жители на Банско и региона в момента се събират на възлово място на главен път Е-79 в района на Симитли и отново настояват в зимния ни курорт да бъде изграден втори кабинков лифт. Протестът е организиран от Сдружение "Бъдеще за Община Банско", а исканията им са за развитие на ски зоната, както и на цяла Югозападна България с изграждането на автомагистрала „Струма".

Протестът е подкрепен от 13 неправителствени организации сред които Асоциацията на пострадлите от катастрофи, Асоциацията за селски и екологичен туризъм, сдружение „Природата за хората и регионите" и много други.

Недоволните заявиха, че не са обезверени след вчерашното решение на министъра на околната среда и водите да оттегли проекта за ски зона „Банско", защото проектът на плана за управление е в процедура на обществено обсъждане до 22 декември 2017 г. След това и двете точки ще бъдат внесени заедно на следващо заседание на Министерски съвет.