Днес в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“, също и граждани, протестираха срещу промяната в Плана за управление на НП „Пирин”. Те се обявиха срещу строителството на втори лифт и презастрояването на планината.

София

Продължава протестът на тези, които са се обявили срещу изграждането на втори лифт над Банско , предаде репортерът на „По света и у нас“ Цветелина Катанска. Те настояват Министерският съвет да промени решението си за промяна на устройствения план на парк „Пирин“.

Най-малко две години са необходими, за да може концесионерът на Банско да изработи своя инвестиционен план за втори лифт и да проведе необходимите обществени обсъждания. Това стана ясно след среща на министъра на околната среда и водите Нено Димов с представители на концесионера и с кмета на Банско Георги Икономов.

Поне две години са необходими за инвестиционния план за втори лифт на Банско

Поне две години са необходими за инвестиционния план за втори лифт на Банско

Най-малко две години са необходими, за да може концесионерът на Банско, да изработи своя инвестиционен план за втори лифт и да проведе необходимите об...

Протестиращите в София обаче не вярват на Министерството на околната среда и водите и обявиха, че смятат, че решението на Министерския съвет е незаконно.

Част от тях заявиха пред камерата на БНТ, че искат да опазят природата на Пирин.

Не желаем планината да бъде унищожена, първото което е, желаем да я запазим. И второто, което е - не желаем нещата да се случват по такъв беззаконен начин в България.
Пирин е нещо много повече от борбата за една природа, за една планина. Това е борба за ценности. Законност, за едно справедливо общество. Не можеш да дадеш един цял град, една цяла планина на един монополист и да твърдиш, че в държавата има пазарна икономика!
Пирин - по-голям аргумент от това има ли? Девствената природа - това е всичко за България.

Протестиращите се насочват към Народния театър „Иван Вазов“. Заканиха се да продължат с протестите, докато МС не отмени решението си.

© БНТ

Пловдив

Еколози в Пловдив изразиха недоволството си от приетите от правителството промени в плана за управление на национален парк „Пирин“. Протестиращите пяха патриотични песни, след което с шествие минаха по главната улица на града.

Екопротести в Пловдив, Стара Загора и Свиленград

Екопротести в Пловдив, Стара Загора и Свиленград

200 души се събраха на протеста в Пловдив. Еколозите са недоволни от приетите от правителството промени в плана за управление на национален парк Пирин...

Варна

Във Варна природозащитници протестираха срещу застрояването на Национален парк „Пирин“. Те заявиха, че протестите ще продължат, докато гласът им бъде чут. Протестиращите искат да бъде запазен статута на парк „Пирин“ като световен обект на ЮНЕСКО.

Русе

Въпреки дъжда десетки русенци се събраха в центъра на града и пожелаха „Да върнем Пирин на децата ни“. Те заявиха, че са категорично против решения, които са в ущърб на българската природа.

„Да върнем Пирин на децата ни!“ искат и природозащитници от Русе

„Да върнем Пирин на децата ни!“ искат и природозащитници от Русе

Десетки русенци излязоха на протест тази вечер в защита на Националния парк „Пирин“. Те недоволстват срещу приетото през декември решение на Министерс...

Сашо Попов, природозащитник: Аз съм тук като турист, като планинар, като човек, който е ходил много пъти в Пирин, като човек, за който Пирин е нещо свято. Още от училище Пирин е наша икона.
Михаил Михов, природозащитник: Това, което искаме с този протест, е природата в ПП „Пирин“, на която ние сме собственици - еднакво русенци и банскалии, да бъде запазена, вратата да се затвори за частния интерес.

Банско

В подкрепа на изграждането на втори кабинков лифт жители на Банско и региона, и кметове от почти всички 14 общини отново се събраха на главен път Е-79 край Симитли, предаде репортерът на БНТ-Благоевград Антония Сукалинска.

На протеста дойдоха хора от целия регион, а малко преди 19 ч. блокираха движението на пътя за около час. Това беше най-масовият протест на хората, които подкрепят решението на МС да се изгради втори лифт над Банско. Те казаха, че чакат това решение от доста време, но докато не се започне същинското изграждане на лифта, протестите ще продължат.

Вижте повече:

В Банско протестираха в подкрепа на проекта за втори лифт

В Банско протестираха в подкрепа на проекта за втори лифт

Жители на курортния град пък се събраха край Симитли, за да потвърдят за пореден път желанието си за развитие на туризма в региона.

На протеста дойдоха кметовете на всички 14 общини от областта. Имаше народни представители и стотици граждани.

Следващият протест в подкрепа на решението на Министерския съвет ще се проведе на 11 януари в София.