НОВИНИ

Протестиращи атакуваха посолството на Саудитска Арабия в Техеран

Напрежението между Саудитска Арабия и Иран расте след екзекуцията на шиитски духовник и още 46 души.

протестиращи атакуваха посолството саудитска арабия техеран
bnt avatar logo
от БНТ
00:07, 03.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Саудитското посолство в Техеран беше нападнато вчера от протестиращи иранци. Части от сградата са подпалени, а други части от комплекса са били разрушени, съобщава ДПА. Протестиращите хвърлили коктейли "Молотов" и успели да проникнат на територията на посолството на Рияд, съобщава Франс прес, като се позовава на агенция "Исна". Някои от тях са успели да се качат дори на покрива на посолството. Иранската полиция успя да ги прогони от комплекса, но мнозина протестиращи остават пред сградата. Има арестувани сред протестиращите, а полицаите са навсякъде. На някои сайтове са публикувани снимки, на които протестиращите държат сваленото саудитско знаме. Във втория по големина ирански град Машхад протестиращи нападнаха и подпалиха саудитското консулство тази вечер.

Атаките идват като реакция на екзекуцията на шиитския духовник Нимр Бакер ан Нимр в Саудитска Арабия. Шейх ан Нимр попадна в черния списък заради подкрепата си на антиправителствените демонстрации. Общият брой на екзекутираните днес в Саудитска Арабия е 47.

След протестите в Иран тази вечер говорителят на иранското външно министерство Хосеин Джабер Ансари, като осъди отново несправедливата екзекуция на шиитския духовник, призова полицията да защити дипломатическите сгради и да попречи на всякакви протести пред тях.

Иранското външно министерство публикува и изявление, в което призовава протестиращите да зачитат неприкосновеността на дипломатическите сгради.

;

Саудитска Арабия обвини Иран в подкрепа на тероризма

След протестите саудитското външно министерство нарече Иран безсрамна страна, която подкрепя тероризма и работи срещу стабилността в региона. "Иранският режим е последният режим на света, който може да обвинява други страни в подкрепа на тероризма, предвид че самият Иран подкрепя тероризма и по тази причина е бил порицаван от ООН и от множество страни", заяви говорител на саудитското външно министерство .

Иранският посланик е бил извикан във външното министерство в Рияд, за да протестира срещу агресивните изказвания на Техеран във връзка с екзекуцията на шиитския духовник. Саудитска Арабия "отхвърля изцяло тези агресивни изказвания, които счита за явна намеса във вътрешните й работи".;

Европейският съюз изрази сериозно безпокойство

По-рано днес и Европейският съюз изрази сериозно безпокойство след екзекуциите.


"Екзекутирането на шейх Нимр ан Нимр буди сериозно безпокойство за свободата на словото и зачитането на основните човешки и политически права, които трябва да се спазват при всички обстоятелство, включително в рамките на борбата с тероризма. Случилото се може да разпали допълнително междуверското напрежение, нанесло вече много поражения в района, с опасни последици", заяви в комюнике ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

ЕС призовава саудитското кралство да насърчи помирението между различните съставляващи го общности и приканва всички страни да проявят сдържаност и отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джихадистка пропаганда в компютъра на мъжа, атакувал френски военни
Джихадистка пропаганда в компютъра на мъжа, атакувал френски военни
Празнична тарифа за таксиметрови услуги?
Празнична тарифа за таксиметрови услуги?