Протест пред парламента срещу мораториума върху лекарствата и новите терапии. Според мораториума за една година се спира финансирането на лечението с нови лекарства.

Граждани, пациентски организации, дори политици са на протеста, те се отзоваха на призива на две болни да се противопоставят на мораториума на лекарствата.

Мая Манолова, омбудсман: Този мораториум отнема надеждата да се излекуват болните, той е и жесток, понеже нямат надежда да получат ново лечение, например. Аз предупредих, че ще напиша конституционна жалба, очаквах, че президентът ще наложи вето и върху текстовете в бюджета, свързани с новите болници и получаването на финансиране.

От мораториума се очаква да бъдат спестени 25-30 млн. лева и тя засяга лекарства срещу онкологични, онкохематологични и ревматологични заболявания, които са от най-ново поколение и се предписват като втора и трета линия на терапия, когато традиционното лечение не е дало резултат.

Румен Радев наложи вето върху забраната за финансиране на нови лекарства от НЗОК

Румен Радев наложи вето върху забраната за финансиране на нови лекарства от НЗОК

Президентът Румен Радев наложи вето върху забраната за финансиране на нови лекарства от здравната каса догодина. Държавният глава смята, че мораториум...