Протест с искане за повече мерки срещу мръсния въздух се проведе по обяд в София. Недоволните поискаха "зеления" билет да се въвежда като превантивна мярка и се обявиха против помощите за отопление на твърдо гориво. От общината имат готовност да обсъдят и нови мерки срещу мръсния въздух. Все още не се обмисля пълна забрана за печките на твърдо гориво, но е възможно изгарянето на опасни отпадъци да бъде криминализирано, коментира председателят на Общинския съвет Елен Герджиков.

Механизмът на общината за дни с мръсен въздух все още се тества, като е възможно той да бъде променян. Това каза председателят на общинския съвет Елен Герджиков докато пред общината граждани протестираха, заради силно замърсения въздух в последните дни.

Елен Герджиков, председател на СОС: Механизмът не е "свещена крава", той може да бъде променен и ние сме готови да обсъдим всяко конкретно предложение по механизма. Стига то да е разумно, да не е популистко и да бъде изпълнимо.

Според протестиращите освен, че "зеленият" билет трябва да се въвежда превантивно- той трябва и да е напълно безплатен. Освен това градският транспорт и по принцип трябва да е по-редовен и евтин, за да е реална алтернатива на личните автомобили.

Ивайло Попов,"За Земята": Въвеждане на пътуване с един билет за час да кажем и ли комбинирани билети, които да са достъпни.

Протестиращите поискаха незабавно спиране на помощите за неекологично отопление и дори пълна забрана за отоплението на твърдо гориво.

Според председателя на общинския съвет Елен Герждиков обаче пълна забрана е практически невъзможна.

Елен Герджиков, председател на СОС: Столична община не е един град, това са няколко града и 30 села, как ще оставим толкова много хора без начин да се отопляват.

От общината коментираха и че вече са предлагали да отпаднат помощите за отопление с твърдо гориво, но все още правителството не е гласувало тази мярка. Изгарянето на стари гуми се контролира с проверки в автосервизи и пунктове за смяна като от началото на годината са проверени над 700. Законът обаче не позволява да се проверяват частни къщи за нерегламентирано изгаряне.

Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда, Столичен общински съвет: Само административните нарушения установени с акт и с глоби не помагат, затова ние искаме да постигнем съгласие на ниво парламент, тези нарушения да бъдат криминализирани.

Председателят на комисията по околна среда Лорита Радева каза още, че до края на годината в София ще бъдат поставени още 22 станции за измерване на чистотата на въздуха.

Протест за по-чист въздух в София

Протест за по-чист въздух в София

Пред Столичната община по обед се проведе протест с искане за повече мерки срещу мръсния въздух в София. Недоволните поискаха "Зеленият билет" да се в...