Белгийски крайнодесни активисти влязоха в сблъсъци с полицията в Брюксел. Простиращи срещу споразумението на ООН за миграцията нанесоха щети в района с институциите на ЕС, включително по основната сграда на Европейската комисия.

По данни на полицията в протестната демонстрация са се включили 5500 души. Тя се проведе в района на европейските институции с искане за оставка на премиера Шарл Мишел, който подписа миграционния пакт в Маракеш, въпреки че заради това загуби управляващо мнозинство в парламента.

След себе си протестиращите оставиха изпочупени стъкла, изкъртен паваж, изтръгнати улични мебели, изкривени пилони със знамена на ЕС. Към мястото бяха изпратени десетки автомобили на силите на реда, включително водни оръдия и бронирана техника. Според властите група от около 300 души е била основният причинител на щетите и голяма част от виновниците са задържани.

По-рано днес в града се състояха две прояви - на привържениците и на противниците на споразумението за миграцията. По данни на властите в проявата в защита на документа са участвали около 1000 души, а противниците са били около шест пъти повече.

Два часа след началото на протеста на противниците на миграцията настъпиха безредици точно пред входа на Европейската комисия. Протестиращите настояха за оставката на правителството и за поставяне на националния интерес над всичко. Те призоваха границите на Белгия да бъдат затворени.

© БТА

Пактът на ООН за миграцията беше подкрепен от 164 държави. Знаково, заради спорни текстове, сред тях липсват няколко източноевропейски членки, включително България.


Споразумението за миграцията може да доведе до правителствена криза в Белгия

Споразумението за миграцията може да доведе до правителствена криза в Белгия

Споразумението на ООН за миграцията е на път да стане причина за правителствена криза в Белгия. Премиерът Шарл Мишел предложи да замени министрите от...

Протестиралите срещу споразумението за миграцията днес бяха представители на младежката организация на крайнодясната партия Вламс беланг, от сдруженията на фламандските ученици католици и на учениците националисти, от групата "Да направим Фландрия отново велика" и сподвижници на университетското движение "Защита и приятели" от Гент.

Неотдавна водачът на движението от Гент бе изключен от университета заради крайни възгледи. В социалните мрежи се разпространяваха призиви днес Брюксел да бъде превърнат в "малък Париж", защото политиците разбирали само езика на насилието.

Миграцията беше в центъра на последната за годината среща на върха на ЕС

Миграцията беше в центъра на последната за годината среща на върха на ЕС

В Брюксел приключи последната за тази година среща на върха на лидерите от Европейския съюз. Миграцията беше днес в центъра на дебатите. Европейските...