НОВИНИ

Протестиращите в Скопие се разотидоха, обещаха митинги и утре

Втора вечер на протести в Македония след снощните размирици в парламента заради избора на етнически албанец за председател. За разлика от снощи, недоволните тази вечер бързо се разотидоха. Протестите ще продължат и утре. Повече от 2000 души се събраха пред представителството на Европейския съюз в Скопие. Те са недоволни от избирането на Талат Джафари за председател на македонския парламент и настояват за нови избори.

Александър Марков
от Александър Марков Мартин Гицов
22:36, 28.04.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света
Жена: Протестите са против разделянето на нашата татковина, за единна Македония, за да съжителстваме с албанците, сърбите, босненците, с всички националности, така, както сме живели досега.
Мъж: Да спасим Македония, да не я разделят повторно. Веднъж беше поделена, втори път да не ни я делят. И да спасим православието.
Борис Дамовски - лидер на Движение за единна Македония: Нашите искания са нови избори!

След вчерашните сблъсъци в парламента 8 души са били арестувани. Остава в сила пълната забрана за движение близо до парламента. В района през целия ден беше спокойно, сутринта там бяха разположени около 500 полицаи.

Надежди за изход от положението се възлагаха на среща на политическите лидери, свикана от президента Георге Иванов. Опозиционният лидер на социалдемократите Зоран Заев отказа да приеме поканата. Той обвини обкръжението на лидера на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски за избухналото насилие. Груевски пък смята, че социалдемократите са виновни за размириците и поиска разследване на събитията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерика Могерини: Вратата за членство на Турция в ЕС остава открехната
Федерика Могерини: Вратата за членство на Турция в ЕС остава открехната
Турският писател Недим Гюрсел: Имаме авторитаризъм, но без просветен елемент
Турският писател Недим Гюрсел: Имаме авторитаризъм, но без просветен елемент