Втора вечер на протести в Македония след снощните размирици в парламента заради избора на етнически албанец за председател. За разлика от снощи, недоволните тази вечер бързо се разотидоха. Протестите ще продължат и утре. Повече от 2000 души се събраха пред представителството на Европейския съюз в Скопие. Те са недоволни от избирането на Талат Джафари за председател на македонския парламент и настояват за нови избори.

© БТА
Жена: Протестите са против разделянето на нашата татковина, за единна Македония, за да съжителстваме с албанците, сърбите, босненците, с всички националности, така, както сме живели досега.
Мъж: Да спасим Македония, да не я разделят повторно. Веднъж беше поделена, втори път да не ни я делят. И да спасим православието.
Борис Дамовски - лидер на Движение за единна Македония: Нашите искания са нови избори!

След вчерашните сблъсъци в парламента 8 души са били арестувани. Остава в сила пълната забрана за движение близо до парламента. В района през целия ден беше спокойно, сутринта там бяха разположени около 500 полицаи.

Надежди за изход от положението се възлагаха на среща на политическите лидери, свикана от президента Георге Иванов. Опозиционният лидер на социалдемократите Зоран Заев отказа да приеме поканата. Той обвини обкръжението на лидера на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски за избухналото насилие. Груевски пък смята, че социалдемократите са виновни за размириците и поиска разследване на събитията.

От нашите пратеници: Има протести пред представителството на ЕС в Скопие

От нашите пратеници: Има протести пред представителството на ЕС в Скопие

Повече от 2000 протестиращи са се събрали в подкрепа на Никола Груевски пред представителството на ЕС в Скопие. Те са недоволни от избирането на Талат...

Какво запали искрата на напрежението в Скопие?

Какво запали искрата на напрежението в Скопие?

След драматична нощ, обстановката пред парламента в Скопие засега е спокойна. 109 души потърсиха медицинска помощ след като демонстранти нахлуха снощи...