НОВИНИ

Протестиращите за чист въздух над Русе искат затварянето на „Монтюпе”

Протестиращите за чист въздух над Русе днес настояха пред комисията по екология към Общинския съвет да бъде затворен френският завод "Монтюпе", сочен за един от основните замърсители на града. Те искат предприятието за автомобилни части да изпълни програмата си за безопасна работа и едва тогава отново да отвори врати.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
20:10, 09.10.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Като преливане от пусто в празно определиха днешната среща русенци, които искат да дишат чист въздух, след като стана ясно, че комисията по екология няма механизъм, с който да изпълни искането им за временно затваряне на завода. Единственото решение, което беше взето, е областната управа да провери на какъв етап заводът е изпълнил предписанията за монтирането на пречиствателни съоръжения. Комисията ще настоява и за изграждането на мониторингова система, която да следи ежеминутно нивото на вредни вещества във въздуха.

Дауд Ибрям – председател на постоянната комисия по земеделие и екология в Общински съвет – Русе – Трябва да намерим изход от ситуацията и да направим възможното този проблем да бъде решен. Защото преките начини за отстраняване на хора от администрацията за разместване и задкулисни игри, водят до резултат никакъв, тоест нула.

За пореден път стана ясно, че единствените институции, които могат да приложат каквито и да било мерки срещу замърсяването на въздуха са Министерството на околната среда и водите и в частност регионалната еко инспекция. Според протестиращите, обаче те не правят необходимото обгазяванията над Русе да спрат.

Галичка Николова – „ Решението на проблема е принудителните мерки за затваряне на заводите-замърсители, не тоест, отровители на града и от там нататък поставяне пред тях на условия да си преведат в рамките на закона производствата така, че да не тровят града.”

Николова допълни, че е крайно време започналото разследване на прокуратурата през 2016 година да приключи до седмица и да се потърси съдебна отговорност от хората, допуснали сегашната ситуация.

За коментар потърсихме ръководството на „Монтюпе”, но от там заявиха, че на този етап се въздържат от изявления по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чешките власти обвиниха кандидата за премиер Андрей Бабиш в измама със субсидии
Чешките власти обвиниха кандидата за премиер Андрей Бабиш в измама със субсидии
​Защо Европейският съюз се въздържа от намеса в казуса с Каталуния?
​Защо Европейският съюз се въздържа от намеса в казуса с Каталуния?