НОВИНИ

​Протестите на опозицията в Армения продължават

Парламентът ще избере нов премиер на 1 май. Арменското външно министерство обяви, че чужди страни не са се намесвали във вътрешните работи на страната, по време на антиправителствените протести. Москва се надява на диалог между правителството и опозицията в бившата съветска република.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 26.04.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

В сутрешните антиправителствени протести в Ереван се включиха предимно млади хора, повечето студенти. Исканията не са се променили.

Вахе Артениян, студент в Ереван: Постигнахме това, което искахме - премиерът беше сменен. Сега искаме нашият кандидат да стане премиер и да се проведат избори.

Протестиращите искат лидерът на опозицията Нигол Пашинян или кандидатът от народа, както го наричат, да заеме премиерския пост. На първи май ще има заседание на парламента, на което се очаква депутатите да посочат новия ръководител на правителството.

В момента той е временен. Пашинян води преговори, за да спечели подкрепа. Медиите съобщиха за две важни посещения на арменски политици в Москва - на вицепремиера и на външния министър.

Първият дипломат на Русия Сергей Лавров съобщи, че е бил обсъждан нагорнокарабахския конфликт. Лидерът на арменската опозиция е бил уверен, че Кремъл няма да се намеси в събитията в Ереван. Русия има две военни бази в бившата съветска република.

Владимир Путин е говорил по телефона с арменския си колега Армен Саркисян. Двамата са заявили, че кризата трябва да се реши с диалог. Протестите против бившия президент Серж Саркисян започнаха на 17 април, след като той беше избран за премиер, а по-късно подаде оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават догадките за името на най-новия принц
Продължават догадките за името на най-новия принц
Владимир Клисуров е новият районен кмет на Младост
Владимир Клисуров е новият районен кмет на "Младост"