Пореден ден на демонстрации в Барселона. Цяла Каталуния е разтърсвана от протести от 14 октомври, когато 9 сепаратистки лидери получиха присъди за ролята им в забранения от Мадрид референдум за независимост на автономната област, проведен преди две години.

© БГНЕС

Хиляди каталунци изпълниха улиците на Барселона и поискаха освобождаване на осъдените, които смятат за политически затворници, както и независимост на най-богатата област в Испания.

Въпреки намеренията на организаторите за мирни протести, каталунската столица преживя и сцени на насилие.

По-рано днес стотици кметове връчиха на каталунския лидер Куим Тора документ със същите искания към властите в Мадрид - да освободят осъдените и да разрешат на Каталуния сама да определи бъдещето си на нов референдум.

Също днес в каталунската столица издигнаха призив за диалог между политиците за разрешаване на кризата. Участниците в демонстрацията бяха облечени в бяло, в знак на несъгласие със сегашната ситуация.

Жителите на Каталуния са разделени по въпроса за бъдещето на областта. Според последния сондаж, поръчан от местните власти 44% подкрепят идеята за независимост, а над 48% са против нея.