НОВИНИ

Протестите срещу македонския президент ескалираха

Протестите срещу македонския президент Георге Иванов ескалираха. Снощи демонстранти нанесоха сериозни щети на неговия офис в Скопие. Преди това демонстрантите призоваха държавния глава да подаде незабавно оставка. Какво се случва в Македония - вижте в прякото включване на Коста Филипов.

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 14.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Протестиращите замеряха сградата на президентството с яйца, пластмасови бутилки и бомбички. Изпочупени бяха прозорци и на намиращата се наблизо сграда на министерството на правосъдието. Пострадаха няколко души, сред които журналисти.

Полицията разпръсна множеството с палки и задържа няколко души. Втора вълна демонстранти обаче успяха да разбият прозореца на обществената приемна на Иванов, след което нахлуха в помещението и започнаха да изнасят мебели и документи и да ги палят.

Поводът за общественото недоволство е помилването на 56 души, представители на настоящето и бившето правителство, както и на опозицията. Това решение, обявено в държавния "Служебен вестник" предизвика критики както в страната, така и в чужбина.

Според Вашингтон този ход цели да предпази корумпирани политици, включително такива, замесени в скандала с масовите подслушвания, който предизвика сблъсъци в страната миналата година и доведе до тежка политическа криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейството на убитата Яна пет години търси възмездие
Семейството на убитата Яна пет години търси възмездие
ВСС обсъжда разделянето си на две колегии
ВСС обсъжда разделянето си на две колегии