НОВИНИ

Протестите в мина "Оброчище" продължават

Напрежението вече е на краен предел. Миньорите вече са в ефективна гладна стачка. Част от миньорите не могат да излязат от мината, а други стоят отвън и не могат да влязат.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
08:15, 23.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

След протестите през изминалите седмици, миньорите имат надежда от една страна, но от друга - съмнения.

Снощи към 20:30 рудникът е бил посетен от човек от енергийното министерство. По негови думи, рудника е един от най-добрите в България.

Според миньорите, това противоречи с показанията на инспекцията на труда и с някои документи, които са били публикувани в интернет, в които се твърди, че от 2008 година досега дружеството е натрупало над 28 милиона и дължи лихви неясно към кого.

"Не може печеливша фирма да трупа такива загуби, тоест има отклонения на средства. Документите показват също, че от 2008 година насам зад фирмата концесионер стоят няколко фирми офшорки. От изказвания по медиите на нашия изпълнителен директор, рудника е в декапитализация. Когато един рудник е в капитализация, това означава вложения инвестиции, труд, коректно заплащане. Декапитализация е обратното, тоест затъва."

Миньорите обявиха и исканията, които ще предложат и на омбудсмана Мая Манолова, която ще пристигне по-късно в рудника.

"Нов концесионер, ободряващи напитки, транспорт, 13-а заплата, извънреден труд с ваучери, вредни, медицински прегледи, работно облекло, точна дата заплата и ваучери, нощен труд 50%, 30 дена годишен платен отпуск и под 1000 лева заплата в рудника да няма."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров: Държавата следва да покаже, че защитава своите граждани
Цацаров: Държавата следва да покаже, че защитава своите граждани
Задръстванията на булевард Руски изнервят пловдивчани
Задръстванията на булевард "Руски" изнервят пловдивчани