НОВИНИ

Протестите във Франция не стихват

Във Франция протестите на стихват. Голяма демонстрация в Париж срещу предложенията за промени в Кодекса на труда събра десетки хиляди французи. Избухнаха спречквания между самите протестиращи, и между тях и футболни фенове. Вижте прякото включване от Париж на Владислав Велев в "По света и у нас" в 20:00 ч.!

Владислав Велев
от Владислав Велев оператор: Борислава Инджиева
17:54, 14.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Голямата демонстрация започна с пушек от пиратки, от печени наденички и от димки. Десетки хиляди синдикалисти пристигнаха с автобуси в Париж от цяла Франция. Протестиращите са недоволни от предложените промени в Кодекса на труда, които правят наемането на работа и уволняването по-лесно.

- Това, което не ни харесва е, че законът ни връща назад. АКо има нужда от нов Кодекс на труда, той не трябва да бъде такъв, а да дава повече права на работниците, а не на предприятата и собствениците, като Арселор Митал, например.

- Против закона на министър Комри. Това ще бъде пълно бедствие! Мисля за моите баба и дядо, които са се борели, за да бъде законът такъв, какъвто е сега и да имаме тези права. И един дребен мошеник като Комри иска да ни вземе това, което имаме. Ние сме тук, защото смятаме предложенията за глупави!

Промените в Кодекса на труда предизвикаха вълна от протести и стачки. За различна продължителност в последните седмици спираха работа петролни рафинерии, влакове, самолети. От началото на футболното първенство протестите постепенно позатихнаха.

- Оооо, продължаваме. Няма да приемем този закон да влезе в сила. Не! Няма да приемем това, което се случва.

- Това е закон, който обществото не приема. Днес сме се събрали на голяма демонстрация, за да покажем на управляващите, че не сме съгласни.

Заради демонстрацията Айфеловата кула днес е затворена за посещения през целия ден, тъй като по-голяма част от персонала стачкува.

Протестите и стачките обаче намират все по-малка подкрепа сред французите и синдикатите се надяват с днешната демонстрация да покажат, че още са силни. От своя страна правителството е решено да прокара промените в Кодекса на труда, въпреки че това доведе до рекордно ниска популярност на президента Франсоа Оланд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Клауза Брекзит при сделки с недвижими имоти във Великобритания
​Клауза "Брекзит" при сделки с недвижими имоти във Великобритания
Засега няма искане към България за участие в батальоните в Балтика и Полша
Засега няма искане към България за участие в батальоните в Балтика и Полша