Жителите на столичните квартали „Западен парк“, „Овча купел“ и „Красна поляна“ настояват за ефикасно и бързо решение на проблема и в момента са пред Столичната община. Включваме Цветелина Катанска с подробности.

София

Жители на столични квартали на протест срещу мръсния въздух

Жители на столични квартали на протест срещу мръсния въздух

Представители на големите столични квартал, сред които "Западен парк", "Овча Купел" и "Красна поляна" излизат на протест срещу мръсния въздух . В Крас...

Хората започват да се събират пред ул. Московска, където се намира сградата на Столична община, предаде репортерът на БНТ Цветелина Катанска. Шествието по програма трябва да премине по ул. Г.С. Раковски и да завърши пред Националния дворец на културата.

Денят за протеста не е избран случайно. Днес има форум на екоиновациите в рамките на Българското европредседателство.

Десислава Малинова е част от протестиращите. Пред камерата на БНТ тя заяви, че целта на протеста е да се поставят исканията на жителите на трите квартала „Западен парк“, „Овча купел“ и „Красна поляна“ и да бъде спрян „геноцидът“ над тях.

Десислава Малинова: Искаме Столична община, Министерството на околната среда и водите да вземат адекватни мерки за справяне с проблема с битовото отопление.

По думите ѝ основен замърсител на въздуха в Красна поляна заради битовото отопление са Виетнамските общежития, които на са на общинска земя.

Десислава Малинова: Това е едно гето, срещу което протестираме от една година и нямаме диалог с представляващите.

Тя заяви, че сред исканията на протестиращите е да се спре сечта на Западен парк и да се вземат мерки с незаконните постройки на кв. Факултета, които също генерират замърсяване.

Вижте какво каза по-рано днес председателят на Комисията по опазване на околната среда в СОС Лорита Радева:

Лорита Радева: През 2018 година започва реконструкция на Западен парк

Лорита Радева: През 2018 година започва реконструкция на Западен парк

През 2018 година започва реконструкция на Западен парк. Реконструкцията включва и поставяне на видеонаблюдение в парка. Това каза в "Денят започва" Ло...

Лорита Радева добави, че сечта в Западния парк ще бъде спряна.

Очаквайте подробности за протеста по-късно.